бебето

Бебетата трябва да спят при майките сиБебетата трябва да спят при майките си

Като спят сами, бебетата са изложени на 3 пъти повече стрес, който може да забави развитието им

Когато спят върху гърдите на майките си, бебетата на възраст до 3-4 години си почиват по-добре през нощта, отколкото ако бъдат поставяни в креватчетата, сочат резултатите от ново изследване, проведено от Университета в Кейптаун, ЮАР.

Изследването, водено от педиатъра д-р Нилс Бергман, довело учените до заключението, че бебетата трябва да спят при майките си до три годишна възраст, защото организмът им е изложен на 3 пъти повече стрес, ако бъдат оставяни да спят сами. Отделянето на бебето от майката през нощта пречи и на създаването на връзка между тях. И дори може да доведе до мозъчна увреда, която от своя страна да предизвика поведенчески проблеми на по-късен етап от живота.

Съветът на д-р Бергман бебетата да спят при майките си докато станат на три или дори четири години, започва да се обмисля години след увеличилата се смъртност на бебетата от синдрома на внезапната детска смърт и опровергава предишните предупреждения, подканващи родителите да оставят бебетата си да спят сами от самото им раждане.

В скорошното изследване било открито, че почти две трети от необяснените смъртни случаи са станали, когато бебетата са спели в едно легло с родителите си, но д-р Бергман обяснява, че това не се дължи факта, че бебето е било в леглото с майката. „Когато бебетата се задушат и починат от синдрома на внезапната детска смърт, това не е в следствие на факта, че майката също е в леглото. Обикновено виновни са други фактори – токсични изпарения, цигари, алкохол, големи възглавници, опасни играчки.”.

Изследването на д-р Бергман е проследило бебета, които били наблюдавани, докато спят върху гърдите на майките си, както и в креватче до нейното легло. Наблюденията показали, че сърцето и мозъкът на бебетата се намират под 3 пъти по-силен стрес, когато спят сами.

Креватчето също нарушавало съня, защото мозъкът по-трудно правел преход между двата вида сън – активен и тих. Именно той е ключът към мозъчното развитие на малките деца. Било открито, че, докато са в креватчетата си, само 35% имали тих сън, но качеството му било много по-лошо.

Д-р Бергман, който е създал движението Kangaroo Mother Care, подчертаващо ползите от непосредствения контакт между майката и новороденото й бебе, твърди, че промените в мозъка, предизвикани от хормоните на стреса, правят децата по-затворени и затрудняват формирането на връзки по-нататък в живота.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии