бебето

Антибиотиците често са излишни при инфекциите на ушитеАнтибиотиците често са излишни при инфекциите на ушите

Не всяка инфекция на ушите в бебешка и детска възраст трябва да бъде лекувана с антибиотици. Дори напротив – в по-голямата част от случаите това е напълно излишно.

В повечето случаи инфекциите на ушите могат да се излекуват без драстична намеса, сочи анализ на 135 проучвания по темата. Анализът, извършен от американски педиатри, заключава, че в 80% от случаите децата се подобряват от само себе си в първите 72 часа. Приемът на антибиотици може да ускори процеса на оздравяване с до 92%, но може и да причини повече тревоги на родителите дори от самото заболяване.

Най-честите странични ефекти на лечението с антибиотици включват диария и медикаментозен обрив.

Инфекциите на ушите са най-честата причина за предписване на антибиотици при децата. Свръхупотребата на този тип лекарства може да доведе в бъдеще до появата на по-трудно лечими, резистентни на терапия бактерии, твърдят американските експерти.

За облекчаване на състоянието преди лягане някои специалисти съветват да се дава аналгетик, но задължително след консултация с лекар.

Чести симптоми на инфекции на ушите:

• Болката е най-често срещаният симптом според Американската академия по педиатрия. По-малките деца, които не могат да опишат своите оплаквания, изглеждат неспокойни. Болката в ушите може да причини загуба на апетит и проблеми със съня.
• Друг характерен симптом е повишената температура, която може да достигне 39 C.
• Класически симптом на ушните инфекции е нарушеният слух от страната на болното ухо. Загубата на слуха възниква, когато течността зад тъпанчевата мембрана временно блокира предаването на звука.
• Инфекцията на ушите може също така да доведе до изтичането на бяла или жълтеникава течност от ухото.

Предпазване от ушни инфекции

Майчината кърма съдържа антитела, които намаляват риска от възникването на някои видове инфекции, включително тези на ушите. Ето защо, ако изобщо е възможно, кърмете бебето си поне 6 или повече месеца.
Имунната система при по-големите деца е по-развита. Затова те са по-малко податливи към инфекции на ушите. Спазването на добра хигиена, както задължителните имунизации, допълнително намаляват риска от развитие на заболявания на ушите. А използването на антибиотици е само за в краен случай.

Loading
дневен бюлетин

галерии