бебето

9 лесни начина да приспим бебето9 лесни начина да приспим бебето

Много родители се сблъскват с проблема как да приспят бебето си. Тук сме събрали описание на няколко начина, които могат да помогнат в това понякога тъй трудно начинание. Разбира се, с тях идеите не се изчерпват, но ето кои са най-често използваните (и работещи!) методи, които могат да ни помогнат да приспим новороденото бебе:

1. Затъмняване на стаята: Изолацията, особено през лятото, е много ефективен начин за приспиване. Когато намалим стимулите от външната среда, всъщност подаваме сигнал на бебето, че е време за сън.

2. Приспиване по едно и също време: Желателно е да приспиваме бебето си по едно и също време, не само вечер. Това му дава чувство за сигурност и ориентир през деня. При новородените вечерният сън може да започва около 18:00 часа. Този ритъм естествено се променя с възрастта.

3. Вечерни ритуали: Приспивните песни наистина действат. Но само когато са всяка вечер. Повтарящите се еднотипни случки са успешен метод за приспиване, който подсказва на бебето, че трябва да се успокои. Дали ще пеем приспивна песен, ще свирим на китара или ще правим кратка вечерна разходка на чист въздух преди сън, изборът е наш. Можем да пробваме и с успокояваща баня, масаж, включващ обличането на пижамата, игра с музикална кутия или друга вещ. Ритуалът не трябва да е много сложен, нито твърде голям, за да не се превъзбуди бебето. Най-важно е и последователността и продължителността да са еднакви.

4. Приспиване в леглото при мама: Много родители, а и лекари, сигурно ще се обявят против този метод, но той си има предимства. Ако бебето се кърми, това се прави на всеки 2-4 часа и през нощта, затова просто можем да го оставим да спи в нашето легло. Това успокоява не само новороденото, но и майката, защото не й се налага да става всеки път, а сънят на бебето не се нарушава от постоянното изваждане и слагане в кошарката. Освен това някои бебета спят очевидно по-дълбоко, спокойно и продължително, когато са до майка си. Това е съвсем нормално: малките на почти всички бозайници естествено заспиват близо до майката, което не е изключение и за човешките бебета.

5. Другарче за сън: Любима плюшена играчка или тениска, която мирише на мама, може системно да ни помага да приспим новороденото бебе. Но дали този метод работи е доста индивидуално и просто трябва да се пробва, за да се види има ли ефект.

6. Плат върху лицето: Може да звучи смешно, но с този лесен метод някои бебета заспиват мигновено. В един момент са преуморени и раздразнени, но щом сложим парче плат върху очичките им до нослето, притихват. Разбира се, след като бебето заспи, трябва да махнем плата.

7. Масаж и ласки: Опитайте да приспите малкия човек като го галите по челото или дори само по веждите и напевно повтаряте „Шшшшшш”. Друг възможен начин е масажирането на стъпалцата на краката - това успокоява бебето.

8. Люлката: Бебешките люлки са сред най-успешните помощници в приспиването. Някои бебета обаче не могат да заспят по гръб или се събуждат ужасени, ако са оставени в тази позиция. В такъв случай поставяйте детето си леко на една страна, люлейте го и нежно му припявайте, докато заспи.

9. Вечеря: Въпреки че този метод е на последно място, все пак си остава един от най-добрите. Също като нас, възрастните, бебето се успива, след като се нахрани. Затова и много новородени заспиват директно на гърдата на майка си по време на кърменето.

Дори да се убедим, че тези методи работят, все пак трябва да имаме предвид, че свършили работа днес, те може да не проработят утре. Ключът към успеха се крие в търпението, пробите и комбинирането на различните варианти.

Loading
дневен бюлетин

галерии