бебето

4 заблуди за бебешкото здраве4 заблуди за бебешкото здраве

В опитите си да направят най-доброто за бебето, родителите нерядко робуват на грешни схващания

Често се случва като неопитни родители да бъдем залети от съвети от страна на роднини, познати и майки на други бебета за това как да се грижим за здравето на своето дете. Бабата казва едно, приятелката с две деца съветва друго и не е никак трудно да се заблудим от цялата тази информация кое всъщност е важно и истинно за бебешкото здраве.

Заблуда 1. Смяната на адаптираното мляко ще спре коликите

Коликите са наистина неприятна част от първите месеци на новороденото. Докато коремчето боли, бебета се превиват, плачат, пищят, но в един момент болките изчезват като че от самосебе си. Обикновено това става някъде около третия месец. Смяната на изкуственото мляко (ако се ползва такова) не е наложителна, защото тя по никакъв начин не е гаранция за това, че коликите ще отминат.

Ако обаче са налице кървене или повишено слюноотделяне, най-добре се консултирайте със специалист, които ще установи има ли бебето алергия към протеините в млякото и ще назначи, ако прецени за необходимо, друг режим на хранене.

Заблуда 2. Зелените сополи са предпоставка за лечение с антибиотици

Зелените сополи за доста родители са знак, че детето им е сериозно болно и че е необходимо лечение с антибиотици, за да оздравее. Много майки смятат, че бебето е хванало бактериален синузит, тъй като в различната литература наличието на сополи със зелен цвят се посочва като основен симптом. Това обаче невинаги е вярно. Затова не е необходимо да се изпада в паника.

Заблуда 3. Новороденото не бива да се изнася навън

Освен когато температурите са много високи или много ниски, няма проблем бебето да е навън. След като се стабилизира неговата температура, разходката и свежият въздух няма как да му навредят, дори могат да бъдат от полза за здравето му. Все пак, добре е да се избягват пренаселените места, както и близките контакти с хора, които може да са видимо здрави, но всъщност да са преносители на зарази.

Заблуда 4. Няма да пускам детето си на ясла, за да не се разболява

Бебето е изложено на вирусните инфекции в яслите и това е факт, но според редица специалисти именно справянето с тях ще спомогне за изграждането на по-здрава имунна система, която успешно ще отблъсква болестите, когато детето порасне. Така че след достигането до определени месеци, бебето може да се запише на ясла. Важно е тя обаче да отговаря на всички изисквания и стандарти, както и да допада на родителите.

Loading
дневен бюлетин

галерии