9 месеца

Ултразвуковото изследване може да е вредно за плодаУлтразвуковото изследване може да е вредно за плода

Eхографът уврежда някои неврони в главния мозък на бебето

За бременните жени ултразвуковото изследване на плода е обичайно и се смята за напълно безопасно. Според ново научно изследване обаче ехографът може да попречи на развитието на част от клетките в главния мозък на плода.
Учени от университета Йейл в САЩ са доказали, че ултразвуковите вълни могат да окажат негативно въздействие върху нервните клетки на нероденото дете.

Групата изследователи под ръководството на авторитетния невробиолог Паско Ракич е подложила на ултразвуково изследване с различна продължителност бременни мишки, в продължение на последните три дни от бременността им. Изследването е извършено с апарат, който обикновено се използва при хората.

След момента на раждането, учените потърсили маркирани неврони, които обикновено се преместват в определени части на мозъка точно в последните три дни преди раждането.

Като цяло мозъкът на новородените животни нямал никакви видими отклонения и размерът му бил стандартен. Но у всички мишки, които преди раждането били подложени на ултразвуково изследване в продължение на 30 или повече минути, така наречените неврони Е16 не са се преместили на съответното място в кората на главния мозък. Те като че ли се “загубили” в по-дълбоките слоеве на сивото вещество.

Броят на “заблудените” клетки нараствал в съответствие с натоварването на ултразвуковото въздействие, а някои от невроните в последствие били открити дори в ниско разположеното бяло вещество. В тези клетки също така отсъствали определени химически характеристики на правилно позиционираните неврони, което прави невъзможно изпълнението на възложената им от природата функция.

Loading
дневен бюлетин

галерии