9 месеца

Сексът по време на бременността е полезен и за жената, и за дететоСексът по време на бременността е полезен и за жената, и за детето

Интимните ласки дори са препоръчителни, ако бременноста се развива нормално

По повод на правенето на секс по време на бременността всички специалисти са единодушни, че, ако всичко протича нормално, няма никаква необходимост да се отказвате от интимния си живот.

Разбирайки за своята бременност, бъдещите майки по правило стават по-сексуални. Те вече са по-разкрепостени, защото няма нужда да мислят за прилагането на контрацептиви. Вече могат да се отпуснат и да получат удоволствие.

Още един плюс през този период е повишената чувствителност на жената, която възниква в следствие на хормоналните промени в организма. Всички нейни усещания, в това число и сексуалните, стават по-силни и по-чувствени. И няма нищо удивително в това, че някои жени изпитват оргазъм за първи път именно по време на бременността си, а други точно в този период достигат пика на своите усещания.

Всичко това е актуално, ако бъдещата майка няма токсикоза, отпадналост или други проблеми, които като правило са характерни най-вече за първите 3 месеца от бременността. Затова понякога именно здравословното състояние през този период не позволява на бъдещата майка да мисли за секс. Но във всеки случай тя се нуждае от ласките и нежността от страна на любящия бъдещ татко.

Съществуват редица медицински противопоказания, които не позволяват секса по време на бременност. Това са:

- реална опасност от прекъсване на бременността;
- неспособност за износване на плода;
- кръвотечение от влагалището;
- риск от преждевременно раждане;
- изтичане на околоплодните води;
- ниско или неправилно разположение на плацентата;
- многоплодна бременност;
- наличие на инфекция на половите пътища.

Порастването на корема създава определени неудобства при правенето на секс. Този проблем обаче може да бъде разрешен съвсем лесно – с избирането на оптимално удобната поза. Най-разпространена и удобна е позата на една страна. Позата, при която жената седи върху коленете на партньора си, с гръб към него е особено удобна в средата на бременността. Тя изключва натиск върху корема и риск за детето.

Някои пози, при които жените са отгоре, са много подходящи през късните месеци от бременността.

Напоследък някои лекари препоръчват секса преди самото раждане - за да се стимулира активизирането на родовата дейност. Спермата съдържа хормон, който омекотява шийката на матката и така помага на новороденото да се появи на бял свят.

Твърде притеснените и внимателни бъдещи родители могат да бъдат напълно спокойни: разпространеното мнение, че сексът по време на бременност може да увреди детето, отдавна е опровергано. Детето се намира в матката, заобиколено от околоплодна течност. Това го предпазва и в минутите на активни интимни ласки.

Не трябва да се подминава и факта, че ако жената изпитва радост и удоволствие, това е от полза и за развитието на самото дете.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии