9 месеца

Генетичен тест на ембриони може да предсказва риска от болести в бъдещеГенетичен тест на ембриони може да предсказва риска от болести в бъдеще

Новата разработка повдига обаче и етични въпроси

Нов на практика революционен за науката тест, разработен от британски учени, позволява на родителите да сканират ембрионите на бъдещите си деца, а това помага за определянето на риска от практически всички познати генетични заболявания.

Досегашните методи за диагностика позволяват да се определят само 2% от генетичните заболявания, а новият тест ще ускори новите изследвания и ще повиши тяхната точност. Що се отнася до изкуственото оплождане - два дни след него и преди имплантирането е необходимо ембрионът да се сканира.

Новият метод ще увеличи и шансовете за забременяване на жените с подобен проблем, тъй като от няколко ембриона може да бъде избран този, който е с максимални шансове за оцеляване.

От друга страна възниква обаче и етичният въпрос - няма ли да се появят „конструирани” деца, ако възможностите на подобен тест се разширят по-нататък? Има и друг въпрос: ако сканирането определя склонността на човека към определени болести например фиброзно-кистозна дегенерация или рак, какво ще стане с правото на тайната за генетичния потенциал.

По думите на създателите на теста, цитирани от Би Би Си, той позволява да се избира ембрион с определен цвят на очите или зададен бъдещ ръст и тегло. Алън Торнхил, научен директор на Bridge Centre, който е разработил този метод, подчертава, че изборът от 2-3 ембриона не дава голям простор за действия, а да се създадат хиляди варианти е практически невъзможно, поне засега.

Loading
дневен бюлетин

галерии