9 месеца

До 20% от интелекта ни зависят от времето преди раждането ниДо 20% от интелекта ни зависят от времето преди раждането ни

1/5 от потенциала ни наистина се формира още преди да сме родени

До 20% от интелекта на бъдещото дете зависят от условията, в които протича бременността на майката и първите месеци от неговия живот, заявяват американски учени, които са изследвали развитието на интелекта при малките деца.

Разпространеното доста широко мнение, че децата стават по-умни, ако отрано слушат класическа музика, не се е потвърдило.
Според изследователите, върху интелекта на бъдещото дете оказват влияние:

• Омега-3 мастните киселини: те са особено важни за вътреутробното развитие и за зрението на бебето. Бременните жени задължително трябва да ядат мазна риба и да приемат омега-3 мастни киселини на таблетки.

• Холинът, известен още като витамин В4: той играе важна роля за формирането на тези области от мозъка, които са отговорни за паметта и способностите за обучение. Бременните трябва да получават всеки ден по 450 мг холин, а кърмещите майки – по 550 мг. Много холин съдържат яйцата, говеждото месо и млечните продукти.

• Здравето на майчините зъби: пародонтитът и другите стоматологични проблеми на бременната жена увеличават риска от раждането на недоносено дете или дете с малка телесна маса, а като правило тези деца са с повишен риск от проблеми в обучението.

• Стресът: силният стрес влошава кръвоснабдяването на матката и следователно може да потисне развитието на мозъка на плода.

Loading
дневен бюлетин

галерии