9 месеца

Да присъства ли мъжа по време на ражданетоДа присъства ли мъжа по време на раждането

Няколко за и против

Бременността и раждането още от зората на човечеството са били смятани за тайнство. Но от известно време тайнството започна да изчезна: например с помощта на ултразвук още на 3-4 месец родителите знаят какъв ще е полът на бъдещото им дете.

През последните години стана дори модно бащата да присъства на раждането на детето си. Съществува мнението, че жените в този момент се чувстват по-добре така, защото усещат моралната подкрепа от страна на партньора си.

Но много психотерапевти смятат, че след присъствие на раждането рязко нарастват оплакванията на мъжете от импотентност. И като следствие от това нараства и броят на разводите.

Въпросът за присъствието на мъжа по време на раждането остава спорен. Необходимо ли е жената „да показва на умния и внимателен мъж своите мъки и страдания”? Открай времея някои дейности се смятат за определено мъжки, а други – за женски. ”Войната не е женска работа”, е казал древен философ. “Раждането, както и бременността – не е мъжка. Работата на мъжа е да защитава, да предложи рамо, да стопли с нежност... И на такъв мъж нищо не трябва да се доказва”.

Трябва ли все пак мъжът да присъства в родилната зала?

• Това не е за психиката на мъжете, колкото и храбри да са те. Често се налага да се оказва помощ на мъжа, изгубил съзнание по време на раждането.

• По неофициални данни потентността на мъжете, присъствали по време на раждането, спада с 20 до цели 50%.

• Сляпото следване на модата на никого не е донесло удовлетворение.

• Жената дарява на детето си живот, а на мъжа си – дете. Защо трябва да демонстрира своите мъки и страдания?!

• Всяка жена иска да изглежда винаги перфектна. Раждането е особен и почти свят миг за нея, но в този момент тя не изглежда добре.

На жената й е лесно да повярва, че няколко часа след раждането тя ще изглежда като Мадоната с младенеца. И тогава нейният съпруг ще я гледа като икона.

Но всяка двойка решава този въпрос само за себе си. Защо да не опитате, ако това доставя удоволствие и щастие и на двама ви?!

Loading
дневен бюлетин

галерии