9 месеца

Да говорим на нероденото бебеДа говорим на нероденото бебе

Какви стимули разпознава бебето още в утробата

Бебето се учи на живот дори в утробата. Научно е доказано, че след третия месец от бременността, плодът в корема на жената може да разпознава звуци, светлини, миризми, дразнители и др. Това логично води до извода, че можем да научим бебето да разпознава тези фактори още в утробата, но това не се прави по начина, по който обичайно учим децата си. Ето няколко идеи как да говорим и да учим нероденото си бебе в утробата.

Да говорим на бебето

Да, невероятно е, но бебето слуша какво говорим. Майката може да комуникира с детето си още в утробата. За целта трябва да сложим ръка на корема си и да кажем нещо, все едно го казваме на нормално бебе. През по-ранните месеци плодът едва ли ще отговори на стимула, но след шестия месец ще го прави. Можем дори да усетим движението. Говоренето с бащата или други членове на семейството също ще доведе до добри резултати. Бебето още в утробата се научава да различава гласовете и затова по-лесно ще се адаптира след раждането си. Усещането за познатия глас ще се формира още преди детето да се е родило.

Да пеем приспивни песни на бебето

Приспивните песни могат да повлияят и на нероденото бебе. Усещането за песента достига до бебето в утробата. Бащата също може да се включи - като чете детски приказки или комикси със смешни гласове. Той може да прекарва и щастливи моменти в разговор с майката. Нейните чувства и мисли се отразяват на формирането на сетивата на бебето. Ето защо на бременните често им препоръчват да се фокусират върху позитивното и да избягват притесненията. Това е основата на усещането за любов и сигурност у нероденото още бебе.

Да му пускаме музика

Още в утробата детето реагира на звуците. Ако например седнем на стола или леглото и пуснем лека мелодична музика близо до корема си, можем да усетим как бебето започва да се движи. Освен това, когато се роди, то вече ще познава домашните шумове. Звуците от съдовете, телефона, миксера, колелото, колата, прахосмукачката и т.н. ще му помогнат да разпознае външния свят след раждането.

Светлината също се отразява на нероденото бебе. Ако пуснем лампата, то ще започне да „пълзи”, сякаш отговаря на светлината.

Аромат и вкус

По време на бременността не бива да използваме пръчици тамян или ароматизиращи спрейове със силни аромати. Бебето в утробата харесва леки миризми, аромата на свежи цветя.

То усеща и реагира и на острите миризми от храните. Ароматът или вкусът от различните продукти, които майката консумира, достигат до бебето чрез амниотичните течности. Затова колкото и различни вида храни да приема майката, детето ще е запознато с тях, когато се роди. Но не бива да забравяме, че алкохолът и пушенето (дори пасивното) са напълно забранени.

Следвайки тези идеи, можем да помогне за развитието на сетивата на бебето в утробата.

Loading
дневен бюлетин

галерии