билки

БГ
LAT

Златен корен

Rhodiola RoseaЗлатен корен
Други имена: родиола

Разпространение:

Златен корен е многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Тя е типична за високите географски ширини - северните райони на Азия (Сибир), Исландия, както и за високите планини.

Златен корен се използва в народната медицина от хилядолетия. Още през 1 век след Христа гръцкият лекар Диоскорид описва в своята книга De Materia Medica лечебните свойства на билката, която нарича rodia riza. Викингите използвали билката родиола за подобряване на психическото, физическо здраве и издръжливост, а китайските императори изпращали експедиции в Сибир - за да се снабдят със златния корен. В Централна Азия чаят от родиола/златен корен/ се счита като едно от най-добрите средства срещу настинка и грип. Лекарите в Монголия я предписват срещу туберкулоза и рак.

Действие:

Билката златен корен се използва и до днес масово за подобряване на настроението, при депресии. Тези нейни свойства са доказани от редица научни иследвания.

Златен корен/родиола родиола се използва и при начални стадии на ниско кръвно налягане (хипотония), както и при главоболие, предизвикано от физическо или психическо изтощение.

Златен корен се препоръчва и профилактично - за укрепване на паметта, душевното и физическо здраве. Може и да се използва за гаргари при възпаления на устата и гърлото.

Екстрактите от златен корен/родиола повишават нивата на ензимите, важни за мускулното възстановяване след интензивни упражнения.

Научни изследвания показват, че билката златен корен подпомага паметта и концентрацията, като въздейства върху биоелектрическата активност на мозъка.

Смята се, че златен корен подпомага антитуморната активност като повишава резистентността към токсините.

Други лечебни действия на златния корен/родиола, познати на традиционната медицина са:
- намаляване на кръвната захар,
- прочистване на черния дроб от токсини,
- подобряване на изгарянето на мазнини и съответно намаляване на теглото
- подобряване на сексуалната функция на мъжете.

Начин на приложение:

За по-доброто усвояване се препоръчва родиолата/златен корен да се приема преди хранене.
Препоръчваната доза за стритата билка е 1 г, 3 пъти дневно. Стандартизирани екстрати следва да се приемат от 200 до 500 мг на ден. Препоръчителната доза на тинктурите е 30 капки 3 пъти дневно.
При по-ниски дози родиолата има тонизиращ ефект, а при по-високи дози - действа като успокоително.
Препоръчително е билката родиола/златен корен да се приема сутрин или по-рано след обяд, тъй като влияе тонизиращо и може да доведе до проблеми със съня.

Настоящата информация за Златен корен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии