билки

БГ
LAT

Зърнастец

Rhamnus frangulaЗърнастец
Други имена: франгула, елшовиден зърнастец, крехък зърнастец, дива боя, чернилка

Описание:
Зърнастецът е храст или дърво с височина до 6 м., с гладка сивокафява лъскава кора. Плодовете са костилковидни, отначало са зелени, след това червени, а когато са узрели стават черни. Цъфти през май - август, а плодовете узряват юли-октомври.

Разпространение:
Расте из широколистни и иглолистни гори и храсталаци, край реките и потоците, до 1700 м надморска височина.

Употребяема част:
Кората се събира рано през пролетта (март-април). Кората може да е с дебелина 0,5-2 мм. Употребява се само кора, отлежала една година.

Действие и приложение:
Билката притежава слабително или очистително действие в зависимост от дозата. Има и жлъчегонно действие.
За лечение на запек се използува кората на растението. Пресните кори имат слабителен ефект, но употребата им може да предизвиква повръщане. Лечебното действие се проявява 8-10 часа след приемането на дрогата. Билката не променя функциите на тънките черва. Най-добър ефект се получава при атоничен хроничен запек.
Слабителното действие отслабва при продължителна употреба на билката едновременно с настъпване на токсични прояви — безсилие, мускулна слабост, обезводняване на организма, диарии.
Външно за: промивка на рани, циреи, кожни заболявания.

Внимание! Може да предизвика аборт!

Начин на употреба:
Корите на зърнастеца се прилагат като отвара, получена от 1—3 супени лъжици оситнена билка в съотношение 1:10 в 500 мл вода. Вари се 10 минути и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно. Корите на зърнастеца влизат в състава на много слабителни смеси и слабителни препарати.

Настоящата информация за Зърнастец е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии