билки

БГ
LAT

Вратига

Tanacetum Vulgare L.Вратига
Други имена: вратика, оборчлива билка

Описание:
Вратигата е многогодишно слабо окосмено или голо тревисто растение с разклонено в горната част стъбло, високо до 1,5 м с хоризонтално, многоглаво коренище. Листата са с елиптични очертания. Цветните кошнички са жълти, без периферни езичести цветове и са събрани в едри щитовидни съцветия. Цялото растение излъчва силна, характерна миризма.

Разпространение:
Вратигата се среща из цялата страна край сипеите, пътищата, реките, из тревистите и по скалистите места до 1200 м надморска височина

Употребяема част:
Използва се надземната част, брана през време на цъфтежа – юни-септември. Реже се с нож или ножица на 20 см от върха на растението. Суши се на сянка, изсушената билка е със зелен цвят на стръковете и жълт на цветните кошнички, с характерна миризма и горчив вкус. Запазва се на сухо и проветриво място.

Химичен състав:
Вратигата съдържа етерично масло, алкалоиди, дъбилни вещества, флавоноиди, горчиво вещество, ланцети, органични киселини и др.

Лечебно действие и приложение:
Вратигата има добро противоглистно действие, действа болкоуспокояващо при ставни болки и др.
Прилага се при колики и газове в червата, запек, стомашни болки и др.
Особено добро действие оказва при ревматични и други болки в ставите. Употребява се още при заболявания на черния дроб и жлъчката, при възпаления, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при бяло течение, главоболие, хистерия, болезнена и нередовна менструация и др.
Външно се използва за мазане на косата при пърхот, за бани при ревматизъм. Изсушена и стрита на прах вратигата се прилага срещу бълхи и дървеници.

Начин на употреба:
• 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Запарката се пие по една кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно.
• За глисти 1 супена лъжица смляна вратига се размесва с 100 г мед и се взима на гладно по 1 супена лъжица през 2 часа 3 пъти дневно, след което се приема рициново масло.
• При тения към сместа се прибавя 1 супена лъжица смлени корени от мъжка папрат.
• Външно при: косопад, пърхот, ревматизъм.

Настоящата информация за Вратига е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии