билки

БГ
LAT

Розмарин

Rosmarinus officinalisРозмарин
Други имена: бабин косъм

Описание:
Розмаринът е атрактивен вечнозелен храст от семейство Lamiaceae с листенца като иглички на бор. Среща се най-много по Черноморието, като подивяло, но се отглежда и в градините.
Растението достига височина 60 см и диаметър 1,5 - 2,5 м. Храстът на розмарина трябва често да се окастря, за да бъде компактен. Розмаринът цъфти с множество светлосини цветове в края на пролетта и много рядко през есента.
Ботаническото име на растението произтича от латинския израз "роса от морето". Това се обяснява с морскосиния цвят, в който розмаринът цъфти и с характерното му местообитание - близо до морето.
Старите хора казват, че розмаринът расте 33 години, за да достигне възрастта на Христос, когато е бил разпнат. В древността слагали клонки розмарин под възглавниците, за да предпазва от злите сили и кошмарните сънища.

Приложение:
Като билка розмаринът се използва против мозъчно възпаление - менингит, пърхот, физическа умора и др. Той е добър стимулант при умствена и физическа умора.
Може да се използва и при: епилепсия, задух, сърдечни болки, болки в стомаха и червата, кожни обриви, умствена преумора, жлъчегонно, липса на менструация.
Външно за: косопад, компреси за мъчно заздравяващи рани.
Розмаринът в днешно време се използва широко освен в кулинарията, и в козметиката и парфюмерията (запазва голяма част от аромата си, и когато е изсушен).

Начин на употреба:
1 супена лъжица от листата на билката се заливат с 400 мл вряла вода. Киснат се 2 часа. Пие се по 120 мл 3 пъти дневно преди ядене.

Настоящата информация за Розмарин е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии