билки

БГ
LAT

Росен

Dictamnus AlbusРосен
Други имена: самодивско цвете, русалийче

Описание:
Росенът се среща сравнително рядко, главно по южните склонове на предпланините, в сухите, варовити и песъчливи почви. Образува по няколко стъбла с почти еднаква височина (90 см), които завършват с голям грозд от цветове с форма на разперена пеперуда.
Цветовете са бял, розов или червен. Те отделят голямо количество етерично масло, което така насища въздуха, че ако в горещ, слънчев ден се поднесе запалена клечка кибрит към растението, въздухът около него може да избухне в пламък и се отделя черен дим без при това растението да пострада. Цъфти през юни-юли.
Размножава се чрез семена, разделяне на храста и с резници. Растенията, отгледани от семена, цъфтят едва след втората година. Разделянето на храста се прави през есента или рано напролет. На едно място може да расте 8-10 години.
Според народното поверие от росен самодивите вият венците си. Разпространен е обичаят ходене по росен, който се изпълнява срещу Спасовден. Болни от различни болести хора и бездетни жени отиват в гори и ливади, където расте лековитият росен. Хората носят със себе си нова зелена стомна, нов пешкир, бъклица с вино, пита хляб, печена кокошка и чорапи или пешкир - дар за русалките, който закачат на клоните. Води ги техен близък, който се уважава като "побратим" или "посестрима" на болния. Престояват до втори петли, а после мълчешком стават, поръсват се с водата в стомната и скришом влизат в селото. Вярва се, че така ще оздравеят.

Употребяема част:
Корените на билката, които се вадят късно през есента, почистват се, измиват се и се сушат на сянка.
В съвременната народна медицина се използва коренът (Radix Dictamni), който се вади в края на лятото.

Химичен състав:
Корените на росена съдържат етерично масло, горчиви вещества, сапонини, алкалоиди, фурокумарини.

Действие:
Действа пикочогонно, потогонно, противовъзпалително. Регулира нередовната менструация, действа благоприятно при възпаления на бъбречните легенчета, бързо премахва бялото течение.

Приложение:
Росен се препоръчва от народната медицина при
• затруднено уриниране,
• възпалителни процеси на бъбречните легенчета,
• пясък в бъбреците,
• при болезнена менструация,
• бяло течение,
• епилепсия,
• ревматични заболявания,
• подагра,
• паразити и др.

Начин на употреба:
2 супени лъжици ситно нарязани корени се запарват с 500 мл вряща вода и врат 5 минути. Прецежда се и се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Настоящата информация за Росен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии