билки

БГ
LAT

Резене

Foeniculum vulgareРезене
Други имена: морач, див копър, сминд

Описание:
Резене е растение от рода Foeniculum (смятано от много ботаници за единствен вид в рода). Расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. То е от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни.
Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение, право, синьозеленикаво на цвят. Достига на височина до 2 м.
Листата достигат на дължина до 40 см. Те са ситно нарязани, като крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм.
Цветовете се образуват на върха в сложни сенници, широки 5-15 см, като всяка секция на сенника съдържа 20-50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца.
Плодът е продълговато сухо семе, дълго 4-9 мм и наполовина или по-малко широко с жлеб.
Цъфти от юли до септември.
От резене се добива етерично масло.

Приложение:
• Резенето се използва като билка при запек, недостиг на кърма (при кърмачките), при камъни и възпаления на бъбреците, колити, газове, за апетит, при кашлица, срещу целулит.
• Според народната традиция удължава живота, увеличава силите и гони духовете. Действието на резенето е свързано с влизащите в състава на етеричното му масло анетол, пинен, феландрен, камфен, фенхол. Маслото има малко пикантен, сладникав, близък до анасона аромат.
• Етеричното масло от резене великолепно прочиства организма и извежда шлаките и токсините, особено при тези, които се хранят по-обилно или злоупотребяват с алкохола.
• Има мочегонно и меко слабително действие. Въздейства на храносмилателната система, отстранява запек, метеоризъм, гадене.
• В периода на климактериума маслото от резене е много ефикасно, тъй като стимулира изработването на собствен естроген.

Внимание! Етеричното масло от резене не се препоръчва по време на бременност, на деца до 6 години и при епилепсия. В големи дози действа като наркотик!

Настоящата информация за Резене е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии