билки

БГ
LAT

Пореч

Borago officinalis или Еchium amoenumПореч
Описание:
Познат още като „лечебна краставица”, поречът е едногодишна билка, произхождаща от Близкия изток (Сирия), но натурализирана в целия Средиземноморски басейн, а така също и в други части на Европа, Северна Африка и Иран.
Достига височина от 60-100 см с власинки по цялото стъбло и листа; листата са разклонени, обикновени и дълги 5-15 см. Цветовете са малки, сини и розови, с пет тесни, триъгълни издължения.
Дава много семена и се самозасява, като така расте и се разпространява на мястото, където е било посадено или засято за първи път. В местата с мек климат поречът цъфти през повечето време на годината.
Листата на пореча имат вкус на прясна краставица и се използват в кулинарията - за салати, супи и сосове (често в съчетание с други билки, например Frankfurter Grüne Sauce, който се прави магданоз, кервиз, салатен лук, кресон, киселец, разваленка (Sanguisorba) и пореч).

Химичен състав:
В листата е открито малко количество (10 ppm от сухия стрък) от токсичните за черния дроб пиролизидни алкалоиди: интермедин, ликопсамин, амабилин и супинин.
Цветовете, които съдържат нетоксичния пиролизиден алкалоид тезинин, имат сладък, подобен на мед вкус и често се използват за декорация на десерти. Замразени в ледени кубчета, цветовете стават екзотични охладители на напитки.
Маслото, което се извлича от семената (наричано "starflower oil" или "borage oil"), е добър източник на гама-линоленова киселина.

Приложение:
Поречът облекчава симптомите и намалява продължителността на някои заболявания:
• настинки,
• бронхити и
• инфекции на дихателните пътища - благодарение на противовъзпалителните си качества.
Благодарение на съдържанието на олеинова и палмитинова киселини, маслото от пореч има
• хипохолестеролемичен ефект (намалява холестерола).
То също така
• регулира метаболизма и хормоналната система
• и се определя от мнозина като добро средство срещу предменструален синдром.

Настоящата информация за Пореч е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии