билки

БГ
LAT

Полски синап

Sinapis arvensis L.Полски синап
Други имена: бял синап и черен синап

Описание:
Полският синап е едногодишно тревисто растение с разклонено, облистено стъбло, високо около 30-60 см, обикновено покрито с прости, твърди, разперени власинки.
Листата са с дръжка, яйцевидни или продълговати, най-долните почти лировидно нарязани до неправилно назъбени, дълги до 20 см, стеснени в дръжка, покрити с власинки, рядко голи. Горните са приседнали, удължено ланцетни, със заострен връх, неравномерно назъбени, по-малки, влакнести до голи.
Съцветията са гроздовидни, сбити, дълги 2-5 см, с цветни дръжки, дълги 3-8 мм. Чашелистчетата дълги 4-6 мм, ресничести. Венчелистчетата 4, жълти, обратно яйцевидни, почти двойно по-дълги от чашката. Шушулката цилиндрична, дълга до 5 см, на върха с конично носче, почти несплескано. Семената са почти черни, гладки, 8 до 17 на брой.
У нас като плевел и като културно растение се среща още — бял синап (Sinapis alba L.) и черен синап (Brassica nigra (L.) Koch (Sinapis nigris L.)). Горните стъблени листа на полския синап са с дръжка, носчето на шушулката е силно странично сплескано, а семената са 4-8 на брой, жълти до жълто кафяви, с ямички по повърхността.
Среща се из орници, угари, като плевел в ниви, зеленчукови градини и дворове в цялата страна докъм 1200 м н. в. Цъфти от май до октомври.

Химичен състав:
Синапеното семе съдържа до 7% синигрин (тиогликозид), който при наличие на вода и под действието на ферментния комплекс мирозиназа отделя т.нар. етерично синапено масло (Oleum Sinapis aethereum). съставено главно от алилизотиоцианат.
В синапеното семе се съдържат още около 30% тлъсто масло, съставено главно от глицериди на еруковата киселина, белтъчини, слузни вещества и др.

Употребяеми части:
За лечебни цели се използуват семената на полския синап (Semеn Sinapis nigrae) и получените от тях синапово брашно (Farina Sinapis) и синапов спирт (Spiritus Sinapis).

Действие:
Използва се в народната (а вече все повече и в научната медицина) като дразнещо средство, което предизвиква нахлуване на кръв към болното място, затопля, подобрява кръвообращението и лекува възпалителния процес.
Освен това синапеното семе дразни рефлекторно дихателния център и подобрява дишането.

Приложение:
Най-често се прилага външно под формата на лапи на различни части от тялото при простудни състояния, бодежи, бронхити, пневмонии, ревматизъм, лумбаго, артритни болки и др.
Много по-рядко се използува вътрешно (смесено с мед) - при бронхити, за стимулиране на жлъчната секреция и др.

Начин на употреба:
Използва се счукано синапово семе, смесено с брашно в съотношение 1:1 (за деца брашното е 2-3 пъти повече от синаповото семе). Прави се гъста кашица с хладка вода и малко оцет (водата не трябва да бъде гореща, защото ще инактивира фермента, под влиянието на който се получава дразнещото вещество). Синаповата кашица се разстила между сгънато на две парче плат и се поставя върху болното място. Лапата се държи до зачервяване на кожата, но не трябва да се усеща силна болка. Обикновено лапата престоява 10-20 мин. при възрастните, а при децата - много по-кратко време. При продължителна или честа употреба кожата може да се нарани. Вместо кашица за същата цел се използуват и синапови хартии. Счуканото синапово семе (200-500 г) може да се постави и във водата за баня (банята продължава 15-20 мин.).
Рецепта със синап при косопад:
2 супени лъжици синап се смилат много ситно (например с електрическа машинка за мелене на кафе). Предварително се кипват 2 л вода и се свалят от котлона, синапът се слага във врялата вода и се захлупва – за да се запари за около 15 мин., след което се прецежда. На чиста и още влажна коса се полива и втрива (най-добре е отварата да е по-топла). Масажира се около 10 мин. и без да се изплаква главата се завива добре с кърпа, за да се запари. За най-добър ефект процедурата трябва да се повтаря на всеки 2 дни за период около 3 седмици.

Внимание! Да не се употребява синап при свръхчувствителност, при деца до 6 г. Да не се прилага вътрешно при язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на бъбреците, белодробна туберкулоза. Възможни са реакции като кашляне, кихане, астматични пристъпи, парите водят до възпаление на очите. Възможни се алергични реакции.

Настоящата информация за Полски синап е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии