билки

БГ
LAT

Плавун - бухалковиден

Lycopodium Clavatum L.Плавун - бухалковиден
Описание:
Плавун е мъховидно, вечнозелено растение, което расти разстлано по горската земя в 1 до 2 метра дълги ластири с фини, тънки коренчета. От ластирите израстват 7-10 сантиметра дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, в които съдържа цветен прашец, наричан още брашно.

Плавунът е съдържащо радий лечебно растение, което по своите силно разклонени, въжеобразни ластири и по жълтия цветен прашец на кочаните си, се различава лесно от останалите видове мъх.

Разпространение:
Расте само по северните и много сенчисти страни на високостъблените гори и горски окрайнини на височина над 600 метра.
В Австралия и Германия плавунът е защитен вид. Ето защо основен доставчик са северните страни, което гарантира високо качество.

Приложение:
Плавунът се препоръмва на болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми.

При хроничен запек и хемороиди се препоръчва чай от плавун. При склонност към разстройство чаят трябва да се използва много предпазливо, тъй като могат да се появят спазми в червата.
Чаят намира широко приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики.
Плавунът е незаменим при възпаление на черния дроб, рак на черния дроб и цироза.

Приготвяне на чай:
Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша - на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.
При цироза и рак на черния дроб следва да се пият 2 чаши на ден.

Възглавничка с плавун:
Изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото място - 100, 200 или 300 г) се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до 1 година.

Сухата билка може да се използва и при главоболие, подагра, ревматизъм, алкохолизъм и др.

Начин на употреба:
1 чаена лъжичка плавун се запарва 5 минути в 300 грама вряла вода. Прецежда се и се изпива на 3-4 пъти за деня, задължително преди ядене.

Настоящата информация за Плавун - бухалковиден е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии