билки

БГ
LAT

Овчарска торбичка

Capsella Bursa PastorisОвчарска торбичка
Описание:
Овчарската торбичка е едно- или двегодишно тревисто растение. Стъблата най-често са единични, прости или разклонени. Стъбловидните листа са последователни, продълговати, приседнали. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са триъгълно клиновидни шушулки с много семена. Цъфти април-август.

Разпространение:
Овчарската торбичка расте като плевел и бурен по тревисти места из цялата страна до 2000 м надморска височина.

Употребяема част:
Използват се стръковете. Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отрязват на около 25 см от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа.

Химичен състав: съдържа биогенни аминокиселини (холин, ацетилхолин, тирамин, хистамин), флавоноиди - главно диосмин, танини, органични киселини и витамин С.

Действие:
Кръвоспиращо, намаляващо кръвното налягане, засилващо маточните контракции действие.

Приложение:
• при маточни кръвотечения по всяко време (освен при бременност и преди раждане),
• при стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди,
• В българската народна медицина се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците, болести на далака, при разстройство в обмяната на веществата, болки в бъбреците и черния дроб, за подобряване храносмилането, укрепване на стомаха и далака, за понижаване на кръвното.

Външно приложение: Препоръчва се за жабурене при зъбобол, за гаргара при гърлобол, лапи за налагане при натъртвания и кървящи рани.

Вътрешно приложение: 2 с.л. от билката се слагат в 500 мл вряща вода. Ври 5 минути. Пие се.

Внимание! Да не се употребява при бременност!

Начин на употреба:
2 чаени лъжички билка се запарват в 1/2 л вода. Престоява 8 часа, след което извлекът се прецежда и се пие по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно. Използва се и като спиртен извлек.

Настоящата информация за Овчарска торбичка е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии