билки

БГ
LAT

Матé

Ilex ParaguariensisМатé
Други имена: йерба мате, шимарао

Описание:
Матé се нарича чаят от изсушените листа на Ilex paraguariensis (Илекс парагуариензис) - вечнозелено дърво, което расте край реките в Южна Америка. Днес се култивира като храст в Бразилия, Аржентина и Парагвай. Местните индианци от векове събират листата на диворастящите дървета. Йезуитските мисионери първи започват да го култивират.
Подобно на зеления и черен чай (Камелия синензис), матé се преработва като "зелен" и ферментирали форми ("черен"). В голяма част от Южна Америка се пие ежедневно като стимулираща напитка вместо кафе и черен чай. Съдържа кофеин.
Името матé произлиза от традиционния съд, в който се приготвя чая с вряща вода, лимонов сок и подсладител.

Химичен състав:
Съвременното лечебно приложение на билката е основано на традиционните знания, фитохимични изследвания, ин витро и ин виво фармакологични опити с животни.
Листата Матé съдържат ксантен-алкалоиди (1-2% кофеин, 0.45-0.90% теобромин, 0.05% теофилин); таниноподобни субстанции ( 4-16% кофеинова и хлорогенова киселини), аминокиселини, флавоноидите кемпферол, кверцитин и рутин; витамините В2, В6, С, ниацин и пантотенова киселина; летливи масла.

Приложение:
В Парагвай етномедицинското използване на матé е като стимулант, диуретик и стомашен тоник.
В Северна Индия матé се отглежда и се използва от аюрведа при психогенно главоболие, умора, нервна депресия и ревматични болки.
В Германия матé се приготвя самостоятелно или в билкови смеси за чайове при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, главоболие и запек.
Сух екстракт от матé участва като компонент в инстантни чайове и алкохолни тинктури.
Освен самостоятелно, се използва и в хранителни добавки, насочени към централната нервна система, при умствена и психична умора, алкохолни тинктури и водни извлеци.
В някои европейски държави официално са разрешени за обявяване следните свойства:
• аналептично (стимулиращо централната нервна система),
• диуретично,
• влияе положително върху мускулните контракции и върху сърдечния пулс,
• стимулира разграждането на гликогена, главно до глюкоза,
• антиревматично,
• леко аналгетично (болкоуспокояващо).
• при умствена и физическа умора.
• Препарати от матé са разрешени официално на места при лекуване на обща нервна и мускулна слабост, като допълващо средство в програми за отслабване, за подобряване на бъбречната дейност.
• Матé помага при умора, нервна депресия, ревматични болки, психогенно главоболие, и особено главоболие вследствие умора.
Не са известни противопоказания и странични ефекти.

Начин на употреба:
2 г се запарват в 150 мл вода. Пие се 1-2 пъти дневно.

Настоящата информация за Матé е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии