билки

БГ
LAT

Магарешки бодил

Onopordum Acanthium L.Магарешки бодил
Други имена: обикновен гингер, камилски бодил, главесто търне, камилско търне

Описание:
Магарешкият бодил е широко разпространено растение в нашата флора. Среща се и в равнините и в ниските планински райони, където се изкачва до към 1000 м н. в.
Най-често расте по сухи тревисти и буренливи места и се откроява от заобикалящите го растения по височина и бодливите си стебла и съцветия, които държат и хората, и животните на разстояние от него.
Магарешкият трън e от растенията, които привличат пчелите. Отвара от цветните кошнички или надземната част помага при рак и язва.

Химичен състав:
Флавонови гликозиди, сапонини, холин, сесквитерпен, танини, флавони, витамин С и др.

Действие:
Магарешкият трън действа пикочогонно, бактерицидно, засилва секрецията на жлезите в храносмилателния тракт и др.

Приложение:
• Народната медицина препоръчва магарешкия бодил като лек за проблеми с потентността и простатата.
• В миналото някои части са използвани и за храна, а маслото, извличано от семената - за горене и за готвене.
• Днес, като хранителна добавка под формата на капсули или таблетки, той се препоръчва за предпазване от жлъчни камъни – защото намалява холестерола в жлъчния сок.
Често се цитира, че основно вещество в млякото на магарешкия бодил е силимарин. Това е погрешно - силимарин се съдържа в белия трън Silybum marianum.

Начин на употреба:
2 чаени лъжички от билката се запарва с 400 мл вряла вода. Престоява 30 мин. Прецедената запарка се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно, преди ядене.

Настоящата информация за Магарешки бодил е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии