билки

БГ
LAT

Лопен

Verbascum phlomoides L.Лопен
Други имена: овча опашка

Описание:
Лопенът е двугодишно мъхесто-влакнесто тревисто растение. През първата година се образува само листната розетка, а през втората - право, неразклонено, до 1,5 м високо стъбло с последователни листа.
Стъбловите листа са приседнали, полустъблообхващащи.
Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в многоцветни силно удължени класовидно гроздовидни съцветия.
Прицветниците са 1-1,5 см дълги. Чашката и венчето са дълбоко петделни.
Дяловете на чашката са ланцетни и на върха изведнъж стеснени в осил. Тичинките са пет, сраснали за венчето. Дръжките на горните 3 по-къси тичинки са покрити с белезникави власинки.
Плодът е многосеменна кутийка.
Цъфти през юни-август.
Среща се по сухи тревисти места, песъчливи и каменливи склонове, из редки храсталаци, по необработваеми площи, край пътища и огради в цялата страна.

Употребяема част:
Използва се венчето на лопена с прикрепените към него тичинки, без чашката (Flores Verbasci).

Химичен състав:
Лопенът съдържа до 2% слузни вещества, около 20% захари, сапонини, иродоида аукубин, флаваноновия гликозид хесперидин (хесперитин-7-рутинозид), каротиноидните багрила (3-каротен и α-кроцетин), следи от етерично масло и кумарини.

Лечебно действие и приложение:
Лопенът има омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие, дължащо се на съдържащите се в него сапонини и слузно вещество.
• В народната медицина се употребява при заболявания на дихателната система: бронхит с обилна бронхиална секреция, бронхиална астма, коклюш, остър катар на горните дихателни пътища с пресипнал глас и др.
• Използва се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диария, чернодробно-жлъчни заболявания.
• Под формата на запарка понякога се прилага като външно омекчаващо и противовъзпалително средство - за гаргара и плакнене на устата и гърлото и за бани при скрофулоза.
• Дрогата от лопен влиза в състава на гръдни чаеве.

Начин на употреба:
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан цвят от лопен и 250 мл вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 2-3 пъти на ден.

Настоящата информация за Лопен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии