билки

БГ
LAT

Липа

Tilia Cordata Mill.Липа
Описание:
Липата е високо дърво, разклонено и с гъста корона. Листата са последователни с неправилна сърцевидна форма. Цветовете са събрани в полусенник. Съцветията на дребнолистната и среднолистната липа са дребни, обикновено са 5-7, дори до 15 цветчета, а на едролистната 2-5 едри цветчета. Дребнолистната липа цъфти най-късно към средата на лятото - след едролистната и сребролистната.

Разпространение:
Сребролистната липа е най-широко разпространена у нас. Останалите два вида са разпространени по-рядко в горите, по каменистите склонове на предпланините и планините. Отглеждат се и като декоративни дървета.

Употребяема част:
Използват се съцветията с и без присъцветниците, събрани по време на цъфтене.

Действие:
Силно потогенно и пикочогенно действие, противоспазматично, тонизиращо, противомикробно. Лечебният ефект на липата се дължи на съдържащите се в нея етерично масло, дъбилни и слузни вещества.

Приложение:
• чай - при остри катари на горните дихателни пътища. Прилага се като отхрачващо средство при болести на дихателните пътища (бронхити, пневмонии, катари, ангини), при температурни състояния, ревматични болки, неврити,
• чай – при ларингити, трахеобронхити,
• като леко диуретично средство и при заболявания на пикочните пътища,
• запарка и отвара - външно за гаргара при заболявания на гърлото и устната кухина,
• отвара - външно при изгаряния, кожни обриви, ставни болки, възпалени хемороидални възли.
• В българската народна медицина цветът на липата се използва при кожни обриви, шарка, стомашни болки, диарии, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас, за изпотяване при настинка.

Външно приложение: За бани като нервоуспокоително средство; сварена в оцет - против косопад; за гаргара при гърлобол; за налагане на лапи при ревматични болки и натъртване.

Начин на употреба:
• За външна употреба се приготвя отвара от 100 г липов цвят и 2 л вода.
• За гаргара се приготвя отвара от 20 г липов цвят на 250 мл вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
• Вътрешно приложение: 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се вместо вода преди ядене по 100 мл.

Настоящата информация за Липа е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии