билки

БГ
LAT

Лен

Linum usitatissimum LЛен
Описание:
Ленът е едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура. Стъблото е тънко, цилиндрично, 30-120 см високо.
Листата са последователни, линейно ланцетни, приседнали, целокрайни, на върха заострени, 2-4 см дълги.
Цветовете са с петлистно небесносиньо венче. Тичинките са 5. Плодникът е с петгнезден завръз и 5 стълбчета.
Плодът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка.
Семената са продълговато яйцевидни, сплескани, в единия край заострени, в другия закръглени, дълги 4-6 мм, кафяви, гладки, лъскави.
Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли-август.

Употребяема част:
Използува се лененото семе (Semen Lini), събрано в пълна зрелост. За лечебни цели се предпочита едросеменният маслодаен лен. Приложение намират освен целите ленени семена също лененото брашно (Farina Lini) и лененото масло (Oleum Lini).

Химичен състав:
Лененото семе съдържа 5-12% слузно вещество, на което се дължи омекчаващото, противовъзпалително и леко слабителното действие. Извличането на слузното вещество от епидермалните клетки се осъществява чрез накисване в студена вода (без загряване!). Съдържа се тлъсто масло (30-45%), в състава на което влизат предимно глицериди на ненаситени висши мастни киселини — линоленова, линолова и олеинова.
Лененото масло действува добре при изгаряния. То е ценен източник за получаване на препарати, съдържащи витамин F (условно така е наречена групата полиненаситени мастни киселини), който е изходно вещество за биосинтеза на простагландините в човешкото тяло.
За терапевтичния ефект на лененото семе има значение и съдържащият се в него цианогенен гликозид линамарин (около 1,5%), разпадащ се под действието на фермента линамараза на циановодород, глюкоза и ацетон. В стероловата фракция са установени ситостерол, кампестерол, циклоартенол и холестерол. В лененото семе се съдържат около 20-30% белтъчини, 10-25% въглехидрати, органични киселини, ферменти, витамин А и др.

Действие и приложение:
Лененото семе има слабително (лаксативно) и омекчаващо действие. То е полезно при болни с нарушена обмяна на мазнините.
Може да се прилага в диетата на болни с атеросклероза и при затлъстяване. Съдържащото се в семената ленено масло пречи за всмукването на животинския холестерол.

Начин на употреба:
Вътрешно: приема се извлек, получен от 1 супена лъжица семена, залети с 400 мл студена вода. След като кисне 2 часа, се изпива по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
Външно: правят се компреси от счукано ленено семе или ленено масло. Последното е много подходящо средство при изгаряне, приложено самостоятелно или смесено с варна вода.

Внимание! Да не се употребява при остра чревна непроходимост или възпаление на хранопровода. Ленено семе не трябва да се приема перорално от бременни и кърмещи жени. Да не се употребява от деца под 14 години.
Възможни са реакции като прояви на свръхчувствителност, гадене, колики, нарушаване резорбцията на други едновременно приемани лекарства.
За вътрешно приложение да се използват само цели семена. Водният извлек от ленено семе трябва да се приема перорално с достатъчно количество вода, тъй като в противен случай може да доведе до илеус.

Настоящата информация за Лен е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии