билки

БГ
LAT

Кориандър

Coriandrum SativumКориандър
Други имена: кикниш

Описание:
Кориандърът е едногодишно растение с 30-70 см високо, фино набраздено, голо, кухо стъбло, разклонено в горната част. Листата са последователни, приосновните с дълги дръжки, цели и триделни до напълно трилистни, по-рядко и пересто наделени; долните стъбла с къси дръжки, два пъти пересто насечени; средните и горните 2 до 3 пъти пересто насечени с линейни или почти нишковидни крайни дялове.
Съцветието е сложен сенник с 3—5 почти еднакво дълги главни лъча, в основата без обвивка или само с едно листче. Цветовете са бели или розови. Плодовете са кълбовидни или елипсовидни, 2—5 мм в диаметър, светлокафяви или жълти, неразпадливи, с 10 слабо изпъкнали, змиевидно извити главни ребра и 12 ясно изпъкнали, прави вторични ребра. Цъфти през юни и юли.

Употребяеми части:
Използуват се плодовете на кориандъра (Fructus Coriandri) и полученото от тях етерично масло (Oleum Coriandri).

Химичен състав:
Плодовете съдържат 1-3% етерично масло с главна съставка алкохола линалол (кориандрол) - 60 до 80%, на който се дължи и приятният аромат. В плодовете се съдържа също 10-20% масло, до 17% белтъчини и незначително количество алкалоиди. Установени са още флавоноиди и кумарини — умбелиферон и скополетин.

Действие и приложение:
Плодчетата на кориандъра стимулират секрецията и моториката на храносмилателната система, като действуват карминативно, апетитовъзбуждащо, спазмолитично и болкоуспокояващо. Притежават известно откашлично действие.
Плодчетата се използуват най-често като газогонно и стимулиращо храносмилането средство, при лениви черва, безапетитие и запек. По-рядко се прилагат при бронхит и други белодробни възпалителни заболявания.
Не са отровни, но пресният сок от растението потиска централната нервна система и може да предизвика дори смърт поради спиране на дишането.
Кориандърът се препоръчва и болки в стомаха и червата и газове.

Начин на употреба:
Използуват се плодчетата по 5-10 броя, приети 1—2 пъти дневно, или приготвените от тях спиртен извлек или запарка. Последната се приготвя с 1 чаена лъжичка счукани плодчета на 250 мл вода (доза за 1 ден). Поради неприятния вкус е добре да се приемат едновременно с други газогонни билки.

Настоящата информация за Кориандър е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии