билки

БГ
LAT

Коприва

Urtica DioicaКоприва
Описание:
Копривата е сред най-добрите лечебни растения, които растат у нас.
Тя е полезна като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете.

Приложение:
Листата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.
Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.
При екземи при деца, чай от коприва помага много. Екземите в повечето случаи имат вътрешен причинител и те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.
Копривата е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе върху панкреатичната жлеза, намалява съдържанието на захар в кръвта.
Бани на цялото тяло с коприва помагат при ишиас.
Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.
Повлиява добре още пясък в бъбреците и пикочния мехур.
В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, воднянка, жълтеница, при копривна треска, захарен диабет.
• Външно приложение:
Прясна коприва се препоръчва за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, при подсичане, нараняване, отоци.
Пресни листа, киснати 20 дни в зехтин (1:10) се употребяват за мазане на рани, изгаряния, натъртвания.
Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5) и варени 5 минути, се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.
• Вътрешно приложение:
2 с.л. листа се слагат в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
Семената заедно с връхните части се препоръчват при захарен диабет (2 с.л. в 1 кофичка кисело мляко - изяжда се на 3 пъти след ядене).
За усилване на сърдечния мускул се прилагат корените (по 1 с.л. корени от коприва и кръвен здравец се слагат в 600 мл вода; ври 10 минути; изпива се на 4 пъти през деня преди ядене; добавя се и мед).

Внимание! При бране копривата предизвиква възпаление на кожата! Да не се употребява при едема (задържане на вода) в резултат на увредена сърдечна или бъбречна функция.

Настоящата информация за Коприва е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии