билки

БГ
LAT

Исландски лишей

Cetraria IslandicaИсландски лишей
Описание:
Исландският лишей, наричан нерядко просто „северен” лишей, заема огромни пространства в лесотундрите и тундрите на Европа, Азия и Америка. У нас се среща само във високите планини, и то главно по най-високите им части - расте само върху мъховете, които покриват почвата към горната граница на горите, сред високопланинските клекови, хвойнови и боровинкови храсталаци и над тях, в безлесния алпийски пояс на планините.
Исландският лишей се отнася към групата на храстовидните лишеи. Талусът му расте изправен и е многократно наделен на почти правилно виловидно разклонени, широки от 0,5 до 3 см хрущялнокожести дялове, които оформят храстчета, високи от 3 до 12 см. Самите дялове са лентовидни, плоски до плитко улейовидни или само ръбовете им са слабо завити. Те са със зеленокафява или сивкаво до тъмнокафява матова или слабо лъскава горна страна. Долната страна е обикновено малко по-светла и с многобройни белезникави петна. В основата обаче дяловете са винаги кървавочервено обагрени.
Важен отличителен белег на исландския лишей е наличието на бодиловидни, но небодливи, реснички по краищата на дяловете му, които са най-големи в основата им, а нагоре издребняват и към върховете им понякога изобщо изчезват.
По този белег исландският лишей може да се смеси единствено с къдравата цетрария (дяловете на нейния талус обаче са по-тесни и са тръбовидно завити, а по долната им страна няма белезникави петна).
Плодните тела на исландския лишей - апотециите, се развиват по краищата или по върховете, върху горната страна на по-разширените дялове на талуса. Те са плиткопаничковидни с диаметър до 1,5 см и имат цвета на самия талус.

Приложение:
Исландският лишей (често наричан неправилно „исландски мъх”) от Древността е използван широко в народната медицина за лечение на различни болести.
• Под формата на отвара, запарка или желе се препоръчва при гастрити, колити, задух, кашлица, туберкулоза, липса на апетит, заболявания на пикочните пътища, черния дроб и червата.
• Външно: С водна отвара от исландски лишей са лекували също гнойни рани и рани от изгаряния.
Официалната медицина вече е потвърдила някои от лечебните свойства на исландския лишей.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се варят 5 мин. в 400 мл вода. Пие се 3 пъти дневно по 100 мл преди ядене.

Настоящата информация за Исландски лишей е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии