билки

БГ
LAT

Хрян

Armoracia Rusticana L.Хрян
Описание:
Хрянът е многогодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), в което са също синапът и различните видове зеле.
Предполага се, че произлиза от югоизточна Европа и западна Азия, но в наши дни се отглежда по целия свят. Достига 1,5 м височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен (въпреки че и листата могат да се използват).
Коренът се използва като зеленчук или смлян като подправка и е бил използван като горчива подправка в ястието за Пасха в някои еврейски общности.

Химичен състав:
Самият корен на хряна почти няма аромат. Когато се нареже или настърже обаче, ензими от разрушените клетки на растението разлагат синигрина (вид глюкозинолат) на алилизотиоцианат (горчично масло), който дразни синусите и очите. След като се настърже, ако не се използва веднага или смеси с оцет, коренът потъмнява и губи острите си миризма и вкус и става неприятно горчив.

Приложение:
Като билка хрянът се използва при лечение на
безапетитие,
подагра,
ревматизъм,
скорбут,
катари и
за подобряване на храносмилането.

Начин на употреба:
1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл гореща вода и се кисне 5 минути. Прецежда се и се пие 4 пъти дневно по 100 мл на празен стомах.

Настоящата информация за Хрян е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии