билки

БГ
LAT

Гороцвет

Adonis vernalis L.Гороцвет
Други имена: жълт божур, зайчи мак, кукувиче око, слети коса, опадикос

Описание:
Гороцвет е род тревисти растения от семейство Лютикови (Ranunculaceae).
Стъблата са изправени, високи до 50 см. Листата са без прилистници.
Цветовете са правилни и са разположени по върховете на стъблата или разклоненията.
Цветовете са единични, жълти, разцъфтяващи едновременно с разлистването и в диаметър 4-5 см. Чашката с 5 листчета, а венчелистчетата (10-25 на брой) продълговато елиптични, дълги 15-34 мм и широки 5-12 мм. Плодниците и Тичинките много. Цветното легло конусовидно. Яйчникът горен. Плодът сборен, съставен от овални плодчета с късо, кукесто, завито надолу носче.
В медицината под името Herba Adonidis vernalis се използуват цветоносните и облистени стъбла, събрани по време на цъфтежа.

Разпространение:
Родът Гороцвет обхваща над 25 вида растения и се среща в Европа и Азия. В България са разпространени 6 вида като единият от тях - пролетният гороцвет (Adonis vernalis) е забранен за бране от естествените му находища.

Приложение:
Ползва се при лечение на
• сърдечна недостатъчност,
• сърдечни неврози,
• хронична сърдечна слабост,
• аритмия,
• атеросклероза,
• епилепсия и др.

Начин на употреба:
При хронична сърдечна недостатъчност, изразяваща се в лесна умора, оплаквания от тежест в сърдечната област и други по-тежки симптоми на това заболяване, се използва запарка от билкова смес: цвят от глог 80 г, корени от валериана - 40 г, стръкове от гороцвет - 40 г.
За други състояния и заболявания: 2 супени лъжици наситнена смес се заливат с 500 мл кипяща вода. Пие се преди ядене 3 пъти на ден по 5 кафяни чашки.

Внимание! Силно отровно!

View Adonis vernalis and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Гороцвет е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии