билки

БГ
LAT

Горчив пелин

Artemesia absinthium AsteraceaeГорчив пелин
Други имена: бял пелин, обикновен пелин

Описание:
Горчивият пелин е благоуханно многогодишно растение със сивозелени листа, покрити с нежни бели копринени власинки. Дребните жълти цветни кошнички, оформени като рехави съцветия, се появяват в горната част на клонките през пролетта и лятото. Той е популярно градинско растение в много райони на света, но е най-разпространен в някои части на Европа, Африка и Азия.

Употребяеми части:
Листата, стъблата и цветовете на горчивия пелин се изсушават и се ползват за приготвяне на запарки и тинктури. Една от най-горчивите билки.

Химичен състав:
Сред съставките на растението са етерично масло, флавоноиди, лигнани, сесквитерпенови лактони и фенолни киселини. 35% от етеричното масло може да съдържа туйон, известен с това, че приет в свръхдози, предизвиква пристрастяване и е невротоксичен.

Действие:
Горчивият пелин притежава способността да унищожава глисти и други паразити в червата. Билката и някои нейни сродни видове все още се използват с тази цел за лечение на хора и животни в много места по света (свойството се дължи на наличието на сесквитерпенови лактони).
Изключително горчивият вкус стимулира рецепторите на езика и това на свой ред предизвиква отделянето на стомашни сокове, както и секреция на панкреасни ензими и жлъчен сок. По тази причина фитотерапевтите предписват горчивия пелин в малки дози за цялостно оптимизиране на храносмилателните функции и особено за стимулиране на апетита, подобряване усвояването на хранителните вещества и лечение на лошото храносмилане.

Начин на употреба:
Билката трябва да се приема вътрешно само по препоръка на фитотерапевт.

Внимание! Не бива да се превишават предписаните количества. Туйонът и някои други съставки са токсични и могат да причинят сериозни проблеми при предозиране.
Горчивият пелин не бива да се приема от деца, бременни жени или кърмачки, както и от хора с повишена стомашна киселинност, при алергия към други растения от семейство Сложноцветни, например ехинацея или лайка.

Настоящата информация за Горчив пелин е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии