билки

БГ
LAT

Глухарче

Taraxacum OfficinaleГлухарче
Други имена: радика, жълтиче, глушина, маслениче

Описание:
Глухарчето е многогодишно тревисто растение високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стебло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Листата са неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Плодът е елипсовиден. Растението развива късо коренище, преминаващо в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.

Разпространение:
Глухарчето расте в цялата страна, по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини.

Употребяема част:
Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.

Действие:
Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбужда апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.

Приложение и начин на употреба:
Прилага се при чернодробни заболявания, болести на пикочните пътища, хемороиди, стомашни и чревни смущения, леки форми на захарен диабет.
Използва се при кашлица, запек, екземи, воднянка, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, за регулиране на кръвното налягане.
• при стомашно-чревни и жлъчни заболявания
• за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система
• за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства
• пресните листа - за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет

• Външно приложение:
За бани при бяло течение и ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, рани, циреи, лунички по лицето, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при болки в гърлото. Млечният сок се препоръчва за мазане при брадавици. При екзема за мазане се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка. Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза.

• Вътрешно приложение:
2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вода и врат 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно. В ранна пролет пресните листа на растението се използуват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето.
Може да се използва в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.
- Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение на анемия, авитаминоза (особено на витамин С), атеросклероза, диабет и някои кожни болести.
- Използува се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените на глухарчето влизат в състава на много билкови чаеве.

Настоящата информация за Глухарче е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии