билки

БГ
LAT

Енчец

Solidago virga-aureaЕнчец
Други имена: златна пръчица

Описание:
Традиционно наричан още „пръчката на Св. Петър” енчецът се среща по горски окрайнини, канавки, откоси и оголени горски места. Кичестото, покрито със златистожълти цветни звездички, стъбло достига височина около 80 см. Цветовете се събират от юли до октомври.
Употребяеми части:
Цветовете и листата.

Приложение:
• Цветовете и листата на енчеца действуват охлаждащо и тъй като растението отводнява, то се препоръчва при бъбречни болки и болести на пикочния мехур.
• Цветовете се ползуват и при чревни заболявания и чревни кръвотечения.
• Големият швейцарски природолечител, пастор Кюнцле, разказва в своите статии за около 45-годишен мъж с тежко и влошаващо се бъбречно заболяване. В крайна сметка единият бъбрек трябвало да бъде махнат. Другият бъбрек също бил загноясал и не можел да работи добре. Тогава мъжът започнал лечение с енчец. Той смесвал енчец, еньовче и жълта мъртва коприва в равни части, приготвял от сместа чай и пиел на глътки от три до четири чаши всеки ден. За 14 дни бил напълно здрав.
• В комбинация с еньовчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага дори при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и наличие на изкуствен бъбрек.
• Според традиционното схващане всички душевни вълнения на човек се отреагират през бъбреците, поради което след психически шок, бил той от внезапната смърт на близък човек или някакъв друг нещастен случай, винаги бъбреците са тези, които най-много пострадват. Енчецът се е доказал в практиката като лечебно растение, което отлично влияе върху емоционалното състояние.
• Някои привърженици на алтернативната медицина дори твърдят, че самото съзерцаване на енчеца сред природата действува успокояващо.
Енчецът може да се използва за лечение и при: чернодробни заболявания, застой на течности в организма, увеличение на простатата, диабет, албумин, нефрит, подагра, кашлица.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряла вода и киснат 2 часа. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене - 4 пъти дневно.

Настоящата информация за Енчец е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии