билки

БГ
LAT

Джинджифил

Zingiber Officinale L.Джинджифил
Други имена: исиот, зинжифил, гингер

Описание:
Джинджифилът е по-добре познат с качествата си на подправка за различни специалитети. Същевременно е бил използван от дълбока древност и в традиционната древногръцка, китайска и аюрведическа медицина.
И все пак едва през последно време медицинската практика доведе до натрупване на повече информация за сполучливо приложение на растението като лечебно средство.

Употребяема част:
Корените.

Приложение:
• При треска: топлият чай от пликче или във вид на запарка от пресен корен има лечебно действие.
• Като тонизираща напитка при възстановяване от настинка: две чаени лъжички кора от бяла върба и една джинджифил на прах се запарват в две чаши вода в продължение на 10 минути; прецедете и подправете на вкус с пчелен мед.
• Като болкоуспокояващо средство: при гърлобол - запарка за 10 минути се използва за гаргара. При ставни болки се пие по 4 чаши седмично нектар, приготвен от 2 моркова, 1 ябълка, 28 г обелен джинджифил и 1 обелен портокал. Проявява добри противовъзпалителни свойства.
• За добро храносмилане: може да се пие чай от джинджифил или да се дъвче парченце от обеления корен след хранене. Същото може да се прави и при пристъп на стомашно неразположение, причинено от храна.
• Мощен антиоксидант: пресен, сух или под формата на екстракт, коренът помага за възстановяване на засегнатите от свободните радикали клетки на организма. Ако не го използвате редовно в кухнята, прибавяйте го към менюто си като хранителна добавка.
• Стимулатор на кръвообращението: съдържащите се в него гинерол и зингиберен разширяват кръвоносните съдове и така предпазват от мозъчни удари и сърдечни атаки. Има клинично доказан положителен ефект при болестта на Рейно.
• При травми от спортуване: компресите с етерично масло от джинджифил, смесено с друго растително масло за обем, облекчават болките при навехнати стави и разтегнати мускули. Може да се добавят няколко капки от маслото и във ваната.
• При гадене по време на пътуване: няколко капсули преди тръгване помага за преодоляване на страданието. Същото се отнася и за гаденето по време на бременност.

Начин на употреба:
1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се вари 5 минути в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. Билката е особено ефективна в комбинация със салеп при кашлица и други простудни заболявания.

Настоящата информация за Джинджифил е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии