билки

БГ
LAT

Черна боровинка

Vaccinium myrtillus L.



Черна боровинка
Описание:
Черната боровинка е полухраст, висок 10-40 см, със силно разклонени тънки ръбести стъбла. Листата са с къси дръжки, последователни, светлозелени, яйцевидни, назъбени. Цветовете са разположени единично. Плодът е многосеменна, сферична, синкавочерна ягода, с приятно кисело-сладък и леко стипчив вкус. Цъфти от май до юли.

Разпространение:
Среща се по високите планини над 1000 м надморска височина, из иглолистните и широколистни гори и пасища (заедно с червената и синята боровинка).

Употребяема част:
За лечебна цел се събират листата (през юли-август) и плодовете (през юли-септември)

Действие:
Черната боровинка действа затягащо, антисептично, противовъзпалително.

Приложение:
• като затягащо средство при диарии у децата,
• при гастрити, ентерити и колити у възрастни,
• пресните плодове – за подобряване перисталтиката на червата и храносмилането,
• плодове - при кокоша слепота,
• запарка от листата - при хемороиди,
• при болезнени пристъпи, бъбречни камъни, подагра, ревматизъм.

Начин на употреба:
От сухите плодове се приготвя настойка: 100 г се накисват с 200 мл хладка вода в продължение на 8 часа (това е дневна доза).
Запарка се приготвя от 5 г нарязани сухи плодове или 1 супена лъжица листа и 200 мл кипяща вода. Оставя се да кисне 2 часа. От запарката се приема по 100 мл 3 пъти на ден преди хранене (при възпаление на стомашно-чревния тракт и при диабет)
При диабет вместо вода може да се пие отвара от 3 супени лъжици сухи плодове в 1 л вода. Ври 15 минути.
Плодовете се използват като витаминозна дрога.

Черната боровинка не променя действието на предписваните лекарства. Може да се приема от бременни и кърмачки.

Настоящата информация за Черна боровинка е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии