билки

БГ
LAT

Череша (дръжки)

Prinus Avium L.



Череша (дръжки)
Описание:
Черешите са познати от около 3 века пр.Хр. Черешовите дървета са били възхвалявани както заради техния вкусен и сочен плод, така и заради красотата им.
Най-известните сортове череши са:
• Бинг: Най-широко разпространеният сорт череши. Когато са напълно узрели, са почти черни. Големи, кръгли, сочни и сладки.
• Ламбер: Плодът е тъмно червен, с форма на сърце и малко по-малък от Бинг. Има богат, сладък вкус.
• Рение: Цветът им е светло кремав до златист, на места розов или червеникав. Месото им е сладко и деликатно, а сокът – безцветен.
Плодовете на черешата са нетрайни и срокът на използването им е кратък.

Химичен състав:
В състава на черешата присъстват витамините С, РР и каротин и др.

Приложение:
Използва се основно при
• воднянка,
• камъни в бъбреците,
• нередовна менструация,
• полова слабост,
• простатит,
• артрит,
• цироза на черния дроб.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от нарязани изсушени дръжки се варят 10 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 мл преди ядене.

Настоящата информация за Череша (дръжки) е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии