билки

БГ
LAT

Черен оман

Symphytum officinale L.Черен оман
Други имена: зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страсник

Описание:
Черният оман спада към нашите незаменими и най-добри билки. Той расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Среща се да цъфти по огради и сметища през лятото.

Листата са грапави и много остри по краищата. Многогодишният корен отвън е тъмнокафяв до черен, а отвътре – бял до жълтеникав. Той е с дебелина на палец, а нарязан е много слузест - мазен на пипане.

Това е дълбоко кореноплодно растение и неговите корени се изкореняват през пролетта и есента. Те трябва да бъдат подхванати отдолу с остра лопата.
Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето.

Приложение:
Стимулира растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси в тъканите, действа противовъзпалително, има хипотензивна активност.

Прилага се за лечение на труднозарастващи рани, при гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите, при наранявания и кръвоизливи.

В българската народна медицина корените на черния оман се използват при кашлица, ларингит, бронхит, туберкулоза в червата, кръвоизливи от носа, повръщане на кръв, продължителна менструация, размекване на костите, колит.

• Външно приложение: За налагане на лапи при подагра, ревматизъм, язви от разширени вени, навяхване, за бани при кожни обриви и рани от изгаряния, за жабурене (на всеки час) при разклатени зъби, рани в устата, за гаргара при гърлобол, за лапи при уплътнявания в гърдите на кърмачките, при натъртване.

Листата на черния оман, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта - ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.
Топли кашеви компреси помагат и при разширени вени, ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, тумори, тилни болки.

• Вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Начин на приложение:
2 чаени лъжици с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват. На сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.

- Кашечни компреси: Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превързва.

- Вино: От 2 до 5 пресни и измити корени черен оман се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в бяло вино. То е отлично средство при белодробни заболявания.

Настоящата информация за Черен оман е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии