билки

БГ
LAT

Чемерика

Veratrum Lobelianum Berhn.Чемерика
Други имена: бяла чемерика, горска чемерика


Описание:
Чемериката расте във влажни и мочурливи места, покрай реки и блата. Представлява многогодишно растение с право стебло, високо до 1—2 т. Цъфти през юни—август.

Употребяема част:
Корените с коренищата на чемериката се вадят през есента, почистват се и се изсушават в сухо и проветриво място.

Химичен състав:
В корените и коренищата на чемериката се съдържат алкалоиди от стероиден тип (аминоалкохоли, естерни алкалоиди глюкоалкалоиди); алкамини — вератрамин, первин, гермин, протовератрин; смола, скорбяла, захар.

Приложение:
Основно действие – хипотензивно (понижаващо кръвното). Алкалоидите, съдържащи се в чемериката в минимални количества, упражняват силен хипотензивен ефект, чиято продължителност е от порядъка на 4-6 часа.
В по-високи дози едновременно с рязкото понижение на кръвното налягане се потиска дишането. Сърдечната дейност се забавя, амплитудите стават по-големи, но поради извънредно малката терапевтична ширина на активно действуващите принципи този кардиотоничен ефект не представлява интерес.
Експериментални данни показват, че екстрактът от чемериката повлияват функцията на щитовидната жлеза.
Намира приложение в различни комбинации с други алкалоиди като антихиперинтензивно средство. Прилагана е и при глисти, за стимулиране растежа на косата, при ставен ревматизъм и скабиес.
В народната медицина чемериката е използувана при миастения гравис.

Начин на употреба:
Пероралното прилагане на чемериката е забранено поради голямата й токсичност. Затова се използува, макар и рядко, но само за външно приложение, което също следва да бъде под контрол на лекар в клинична обстановка.

Внимание! Билката е силно отровна! Назначава се само по лекарско предписание.
Интоксикацията с чемерика започва с дразнене и парене на лигавицата на устната кухина, мекото небце, гълтателната мускулатура, хранопровода и стомаха, съпроводено с упорито повръщане, силна профузна диария с кървави изпражнения и много слуз. Общоинтоксикационните явления като адинамия, отпадналост, студени крайници, тремор и др. постепенно се засилват и могат да завършат с колапс, гърчове и парализа на дишането. Много характерен синдром за клиничната картина са тежките ритъмни нарушения и силно понижаване на кръвното налягане.

При наличие на симптоми на отравяне, трябва да се вземат незабавни мерки за реанимационни процедури и симптоматична терапия.

View Veratrum and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Чемерика е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии