билки

БГ
LAT

Бяла бреза

Betula pendulaБяла бреза
Други имена: метлика, чупла, ясика

Описание:
Бялата бреза може да е високо дърво или храст, с гладка, тънка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клони са прави. Листата са ромбовидни или сърцевидни. Цветовете са еднополови. Мъжките съцветия са дълги. Плодът е сплескано орехче, снабдено с две ципести крилца. Цъфти през пролетта.

Разпространение:
Расте из горите, сечищата и по скалистите места - в зоната на иглолистните и буковите гори навсякъде в страната. Отглежда се и като декоративно растение в паркове и градини.

Употребяема част:
За лечебни цели се използват листата, листните пъпки и кората. Листата се събират през юни-септември, когато са напълно развити. Пъпките и кората - през април и май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките.

Действие и приложение:
Силно отводняващо (пикочогонно и потогонно) и общоукрепващо действие.
Има ефект при разрушаване на бъбречни камъни. Успокоява спазмите на гладката мускулатура. Този ефект се дължи на съдържащите се в листата на растението флавоноиди, а съдържащият се калиев нитрат подсилва диуретичното действие на флавоноидите.
Прилага се при отоци от различен произход. Извлекът притежава противомикробно действие. Прилага се при някои болести на бъбреците, жлъчни възпаления, ревматизъм, ишиас. Брезата се използва също при подагра, атеросклероза, камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Корите на растението се препоръчват при анемия, отоци, кашлица, подагра.
Пъпките на брезата, киснати във вино 8 дни в съотношение 1:10 се пият при възпаление и болки в стомаха и червата, за усилване (1 супена лъжица след ядене). Извлек от корите се приема като противоотрова.
• при бъбречни, стомашно-чревни, сърдечни заболявания, при ревматизъм,
• при отоци от сърдечен и бъбречен произход
• запарка от пъпки и брезовия сок: при кожни болести - остри и хронични екземи, лишеи, обриви, възпаление на кожата, косопад
• при спазми и болки в стомаха, атеросклероза
• пресен сок: общоукрепващо при анемия, лечение на циреи, труднозаздравяващи рани
• брезов катран при лечението на кожни болести.

Външно приложение: Корите се използват за налагане на лапи при рани, ревматизъм, обриви, лишеи.

Вътрешно приложение: 1 супена лъжица пъпки (или 2 супени лъжици листа) се варят в 500 мл вода 5 минути (прибавя се малко сода бикарбонат за разтваряне на смолите). Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене. Една супена лъжица от корите се вари 10 минути в 500 мл вода и се пие по същия начин.

Може да се ползва при: възпаление на бъбреците и пикочния мехур, камъни в бъбреците, атеросклероза, ревматизъм, ишиас, като потогонно и пичогонно средство.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от кората или листата на билката се заливат с 500 мл вряла вода и се киснат 1 час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди лягане.

Настоящата информация за Бяла бреза е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии