билки

БГ
LAT

Бял трън

Silybum Marianum L.Бял трън
Други имена: мариански трън, петнист бял трън

Описание:
Белият трън представлява едногодишно до двугодишно тревисто растение. Стъблото е неразклонено или слабо разклонено, високо до 150 см. Листата са последователно разположени, с бяло мрежовидно жилкуване, с едри, изрязани триъгълни дялове, завършващи с жълтеникави бодли, дълги до 8 мм. Приосновните листа са дълги от 25 до 50 см, широки 12-25 см, разположени на дълги дръжки.
Цветните кошнички са едри, 2,5-4 см в диаметър и са разположени единично по върховете на стъблото и разклоненията му. Обвивните листчета на кошничката са разположени в няколко реда, с малки бодли по краищата си и с един по-едър бодил на върха. Всички цветове в кошничката тръбести, пурпурни, рядко бели. Плодовете обратно овални, сплескани, дълги 6-8 мм, на върха си с хвърчилка. Цъфти през месеците от май до август.
Белият трън е известен в медицината още от Древния Египет, където е бил използван най-вече за лечение на черния дроб.

Употребяема част и Химичен състав:
За медицински цели се използват плодовете на белия трън, чиито основни действащи вещества са флавоноидите (кверцитин, катехин) и флаволигнаните (силибин, силикристин, силидианин). Освен тях съдържа алкалоиди, сапонини, растителни масла, белтъци и др.

Приложение:
• Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори. Активните съставки в него играят роля в стабилизацията на биомембраните на хепатоцитите, повишават съществено детоксикиращата и антиоксидантна активност на черния дроб, вкл. и синтеза на глутатиона. Едновременно с това се стимулира синтеза на белтъци и регенеративните процеси, което обуславя възстановяването на повредените клетки на черния дроб.
• Като профилактично средства защитава неповредените хепатоцити и повишава тяхната устойчивост по отношение на инфекциите и различни видове отравяния.
• Белият трън усилва образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, като по този начин нормализира процесите на храносмилане и обмяната на веществата. Ето защо се използва при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения на черния дроб в резултат на отравяне с различни химически съединения, вкл. алкохол, отровни гъби и лекарствени препарати.
• Белият трън се прилага и при захарен диабет, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и разширени вени.

Начин на употреба:
1 супена лъжица счукани семена се варят в 500 мл вода, докато остане на половина. Приема се отварата по 1 супена лъжица на всеки час.

Настоящата информация за Бял трън е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии