билки

БГ
LAT

Бял равнец

Achillea Millefolium L.Бял равнец
Други имена: хилядолистен равнец

Описание:
Белият равнец е характерен за Европа и Западна Азия. Расте по тревисти и каменисти поля, край пътищата и из диви места в планините.
Тънките тъмнозелени листа са многоделни, което е повлияло и върху името на вида – millefolium („хиляди листа”). Многобройните кошнички от дребни бели или розови цветове формират едри щитовидни съцветия.
Белият равнец се събира след приключването на цъфтежа през лятото и есента. Най-често се изсушава за приготвяне на запарка, но може да се използва и пресен. Понякога се прилага и под формата на течен екстракт.

Химичен състав:
Цветовете на белия равнец съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, листата – 0,02-0,07%. В състава на растението влизат още противовъзпалителни флавоноиди, както и танини, алкалоиди и горчиви вещества.

Приложение:
• Заради многобройните си активни съставки белият равнец е широко използван в алтернативната медицина. Действа спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно (справя се успешно с чревните глисти). Тези качества се дължат главно на етеричното масло в билката.
• В народната медицина тя е използвана за понижаване на високата температура и често се взема в началото на инфекции като настинка и грип, като се комбинира с бъз или мента. Може да подпомогне отделянето на секрета от дихателните пътища.
• Белият равнец е диуретик, понижава кръвното налягане и повлиява сърцебиенето. Регулира и кръвообращението, като разширява стеснените кръвоносни съдове и свива разширените. По тази причина се препоръчва при разширени вени и язви, венозен застой, флебити и хемороиди. Използва се също за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително стомашни болки, чревни възпаления, запек и метеоризъм.
• Употребява се традиционно за успокояване на болката при маточни контракции по време на менструация и раждане. Вземан редовно в малки дози, може да регулира месечния цикъл, особено в случаите на оскъдна или нередовна менструация.
• Прилаган външно, белият равнец има противовъзпалително действие - облекчава ревматични болки.

Внимание! Възможно е белият равнец да причини контактна алергия, особено при хора, свръхчувствителни към други представители на семейство Сложноцветни като ехинацеята и лайката. Не се препоръчва за бременни жени или кърмачки. Може да провокира свръхчувствителност към светлината. Високите дози са в състояние да предизвикат световъртеж и главоболие.

Начин на употреба:
15 г бял равнец се залива с 200 мл вряла вода. След като изстине, се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.

Настоящата информация за Бял равнец е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии