билки

БГ
LAT

Бряст

UlmusБряст
Описание:
Брястът е род покритосеменни растения от семейство Брястови (Ulmaceae).
Включва между 30 и 40 вида дървета, разпространени в диворастящо състояние в Северното полукълбо - от Сибир до Индонезия и от Мексико до Япония.
Разграничението между отделните видове е спорно, поради лесната им хибридизация и наличието на голям брой местни вариации.
В България се срещат три вида: бял бряст (Ulmus laevis), полски бряст (Ulmus carpinifolia) и планински бряст (Ulmus glabra).
Брястът достига до 35 м височина и 1 м в диаметър. Короната е широкоцилиндрична със закръглен връх. Кората е сивокафява, плитка и надлъжно напукана. Младите клонки са овласени, светлокафяви и лъскави. Пъпките са заострени, покрити с голи покривни люспи, които са жълтокафяви и имат по-тъмна периферия.
Листата са прости, обратнояйцевидни и по размери заемат средно положение между листата на полския и планинския бряст. Те са дълги от 6 до 12 см и широки от 3 до 6 см.
Плодът е орехче с ципеста крилатка, която има реснички по периферията и дръжка с дължина до 4 см. Белият бряст цъфти около две седмици по-рано от полския и планинския.
Много добре се развива край реките, на богати и влажни почви с неутрална или леко кисела реакция. У нас се среща в Източна България и отчасти в Тракийската низина.

Приложение:
Блястът се препоръчва при
• диария,
• болки в стомаха и червата,
• кожни увреждания,
• обриви,
• възпаление на пикочния мехур,
• възпаление на матката и др.

Начин на употреба:
1 супена лъжица нарязана кора ври 100 мин. в 500 мл вода, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 4 пъти на празен стомах.
Външно: Прави се и унгвент като 100 г прах от кората се размесва с 1 кг вазелин и с него се мажат трудно зарастващи рани, циреи, сухи лишеи, кожни обриви.

View Elm and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Бряст е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии