билки

БГ
LAT

Брей

Tamus CommunisБрей
Описание:
Брейът е многогодишно увивно тревисто растение с месесто, грудесто коренище, до 20-30 см дълго и 5-10 см широко, на повърхността с дебел кафяв корков пласт. Стъблата са до 3-4 м дълги.
Листата са с дълги дръжки, яйцевидни или обратно яйцевидни, с дълбока сърцевидна основа, на върха заострени, целокрайни, отгоре тъмнозелени, лъскави.
Цветовете са бледозеленикави, еднополови, събрани в гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на по-горните стъблови листа. Околоцветникът е шестделен. Тичинките са 6.
Плодът е яркочервен, сочен, ягодовиден, с 3-5 семена. Цъфти през май-юли.
Разпространено из храсталаци и гори, предимно в по-топлите части на България до 1000 м. надморска височина.

Употребяема част:
Използва се предимно коренището, което се изкопава през есента.

Приложение:
• Брейът се препоръчва като местно дразнещо средство при ставен ревматизъм,
• ишиас и други възпалителни процеси.
• Прилага се и при хемороиди.
• Може да се приема и вътрешно при запек, но много внимателно, тъй като малко по-голяма доза предизвиква повръщане и диария.
• Народната медицина препоръчва билката и при контузии на лицето - допринася за бързото разнасяне на подкожните кръвоизливи.

Начин на употреба:
Външно се прилагат 200 г настъргани корени от брей, накиснати в 1 л зехтин или силна ракия и зехтин по равни части. Извлекът става готов за употреба след 20 дни. За мазане се използува и сок от растението.
Счукан корен се налага върху болното от ревматизъм място или в настройка със спирт (в последния случай се разтрива и се увива с вълнен плат, за да престои една нощ).

Внимание! Трябва да се употребява предпазливо, защото наложеният корен може да предизвика изгаряния по кожата.

View Dioscorea communis and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Брей е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии