билки

БГ
LAT

Бръшлян

Hedera helix L.Бръшлян
Бръшлянът е увивен или катерлив многогодишен храст. При хоризонтален растеж лесно достига до 30 м дължина, а при вертикален (напр. по стена и др.) може да стигне до 25 м. Разпространен е широко в Европа и Азия, откъдето произхожда. Привнесен е и в Америка и Австралия.
Съществува голямо разнообразие от видове, най-популярен от които е английският бръшлян (Hedera helix).
Листата на бръшляна обикновено имат по пет дяла, те са твърди, зелени и през зимата, и опадват едва на шестата година. Наблюдава се голямо разнообразие на формата на листата - от обикновено листо във формата на щит до такива във формата на заострена звезда. Краищата им са гладки или надиплени, а на цвят варират от едноцветни до множество комбинации на бяло, кремаво, сиво, зелено и жълто. Видът с най-големи листа е Hedera canariensis.
Стъблата са снабдени с малки възли, които в действителност са трансформирани корени, с помощта на които растението се захваща за някаква подпора (стена, дърво, храст). Противно на общоприетото мнение бръшлянът не е паразит, неговите корени не изсмукват хранителните вещества на растението, за което се закрепват, а го използват само за опора.
Цъфтежът е през септември и октомври като самите цветове са зеленикавожълти. Специфичните плодове узряват в края на зимата и началото на пролетта, с което се завършва цикълът на растението, който е диаметрално противоположен на този на повечето други растения.
Бръшлянът се адаптира добре и не е взискателен към почвата. Затова успешно вирее както в планините на надморска височина до 1000 м, така и на атлантическото крайбрежие. Не издържа единствено на големи студове.
Използва се в козметиката - като съставка в различни продукти против целулит.

Употребяема част:
Използват се листата, брани през време на цъфтежа.

Действие:
Има отхрачващо действие - втечнява бронхиалния секрет.
Има изразено противовъзпалително действие. Успокоява възпалената лигавица.
Притежава също така затягащо и пикочогонно действие.

Приложение:
Блъшлянът се прилага при
• Бронхит и кашлица от различен произход,
• при чернодробно-жлъчни заболявания,
• ревматизъм,
• подагра,
• косопад,
• маточни възпаления,
• изгаряния,
• мъчно заздравяващи рани.
• Външно: при мазоли, гнойни рани, брадавици, изгаряния, косопад, бяло течение.

Внимание! Растението е отровно!

View Hedera helix and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Бръшлян е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии