билки

БГ
LAT

Божур

Paeonia DecoraБожур
Описание:
Божурът е многогодишно растение и се отличава с големите си ефектни цветове - яркочервени, червено-виолетови или бели. Цъфти в началото на лятото. Семейството на божура е с дълга история във фитотерапията – то дори е кръстено на Пеон - лечителя на древногръцките богове.

Употребяема част:
Медицинските свойства на белия божур са в издутите му грудести корени. Събирането на корените става в края на есента от растения, които са 4- или 5-годишни. Корените се изсушават, натрошават и се използват за запарки, отвари и течни екстракти.

Химичен състав:
Белият божур съдържа монотерпенови гликозиди (пеонифлорин). Пеонифлоринът е смятан за негова важна активна съставка и много от изследванията са съсредоточени върху това вещество. В състава на билката влизат още бензоена киселина и аспарагин.

Приложение:
• В традиционната китайска медицина белият божур е сред най-важните женски лековити билки и е известен като билка със стимулиращо въздействие върху кръвта, черния дроб и далака. Смята се, че е адстрингентен и освежаващ, спира съсирването на кръвта и изтегля горещината от тялото.
• Предписва се при различни менструални оплаквания, включително предменструален синдром, обилна менструация, кървене между два цикъла и липса на менструация.
• Фитотерапевтите го препоръчват и за синдрома на поликистозните яйчници, миома и някои случаи на женско безплодие, често в комбинация с гол сладник или други билки.
• Белият божур има спазмолитично действие и се прилага при менструални болки, схващане на скелетните мускули и стомашно-чревни спазми. Изследванията показват, че пеонифлоринът нормализира някои видове хормонален дисбаланс при жените, възпрепятства образуването на тромби в кръвта. Той е ефикасен и при лечението на екзема, високо кръвно налягане, повишена температура и като успокоително.
• Противовъзпалителните свойства на билката я правят полезна при лечението на ревматизъм и други възпалителни процеси.

Внимание! Божурът трябва да се приема само под наблюдение на специалист. Да не се превишава препоръчаната доза. Не бива да се ползва от бременни и кърмещи жени. Не трябва да се приема заедно с варфарин или друг антикоагулант (противосъсирващо средство).

Начин на употреба:
1 кафяна лъжичка от билката се кисне 5 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 мл, след ядене.

Настоящата информация за Божур е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии