билки

БГ
LAT

Блатен тъжник

Spirea ulmaria L.Блатен тъжник
Други имена: брестолистно отвратниче

Описание:
Блатният тъжник е многогодишно тревисто растение, високо до 1,5 м, с неразклонено или разклонено само в горната си част обли. Има стенно стъбло и пълзящо коренище.
Листата му са перести, с 1-5 чифта различно големи двойно назъбени листчета, най-горното от които е длановидно и с междинни по-дребни листчета между тях, всички най-често отдолу сиво окосмени, а отгоре голи и по-светли.
Цветовете му са бели до жълтеникаво бели и са събрани в едри, приятно миришещи метличести съцветия на върха на стъблото. Чашката е 5-делна, цветчето - 5-6-листно, а тичинките са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни дребни орехчета. Медоносно растение.

Разпространение:
Блатният тъжник се среща най-вече край изворите и потоците, по замочурените ливади и тресавищата във всички наши планини.

Употребяеми части:
Използват се надземната част и коренището с корените. Надземната част се бере в началото на цъфтежа - юни-юли. Суши се на сянка. Изсушената билка е със зелени листа и стъбло, с бледожълтеникави съцветия, без миризма и със слабо горчив вкус. Коренищата се вадят през есента - септември-октомври, след узряването на плодовете, когато надземната част на растението започне да увяхва. Измиват се и се сушат на сянка. Изсушените коренища са тъмнокафяви, без миризма и с горчив вкус. Съхранява се в сухо сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав:
Стръковете и коренищата на блатния тъжник съдържат гликозидите монотропитозид, сирени и галери, които при хидролиза отделят метилов салицилат, етерично масло, танини, естери на салициловата киселина, фосфор, витамин С, провирани А, желязо, сяра и др.

Приложение:
• Билката действува пикочогонно, противовъзпалително, защитно.
• Прилага се при ставните форми на ревматизъм, при задръжка на течности в организма, възпаление на пикочните пътища, диария.
• В българската народна медицина се употребява още при болки в стомаха и червата, повръщане, трудно уриниране, жълтеница, кожни обриви, костна туберкулоза, възпаление на жлезите, гуша, задух, рак и др.
• Външно се прилага за промивка при бяло течение, при ухапване от насекоми и др.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от стръковете се киснат 1 час в 0,5 л гореща вода. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
От коренищата също се вземат 2 супени лъжици на 0,5 л вода, но сe варят 10 мин. Пие се по същия начин.

Настоящата информация за Блатен тъжник е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии