билки

БГ
LAT

Бабини зъби

Tribulus terrestrisБабини зъби
Други имена: трабузан, диви кошнички, ревничав бурен, желтениче

Описание:
Бабини зъби е многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10-50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са 3-4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти в периода март-май.

Разпространение:
Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина.

Употребяема част:
Използуват се надземните части (Herba Pulsatillae)

Химичен състав:
Активните вещества са стероидни сапонини - основно протодиосцин и протограцилин, както и сапогенините диосгенин, тигогенин, хекогенин и хлорогенин и др.

Действие:
Бабини зъби има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо приток на кръв към съответните места.

Приложение:
• при оскъдна и нередовна менструация,
• хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената,
• невралгия,
• мигрена,
• спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата,
• бронхит,
• коклюш и др.

Начин на употреба:
Бабини зъби се прилага като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва за 1 ден в 250 мл студена вода. Изпива се на глътки за 1-2 дни.
Използва се за суровина във фармацевтичната промишленост - за препарати, прилагани при полови смущения и импотентност, за лечение на стерилитет, за увеличаване на половото влечение (и у пола), а също и при практикуващите фитнес и бодибилдинг - за стимулиране натрупването на мускулна маса и за бързо възстановяване.

Внимание! Билката не бива да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му!
Да не се употребява от бременни, кърмачки и лица под 16 години едновременно с естрогенни хормонални препарати, контрацептиви и психотропни средства.

Настоящата информация за Бабини зъби е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии