билки

БГ
LAT

Арония

Sorbus melanocorpaАрония
Описание:
Аронията е сравнително ново растение за България. Родината му е северна Америка. Аронията представлява компактен храст, достигащ височина 2,5-3 м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, по форма наподобяващи миниатюрни ябълки.

Разпространение:
Аронията вирее добре на най-различни почви, с изключение на солените, мочурливите и каменистите. Най-успешно се развива на добре напоени, леки и пропускливи почви.

Употребяема част:
За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете.

Химичен състав:
Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията В, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.

Действие:
Аронията се използва като алтернативно средство срещу редица болести - диабет, лъчеви увреждания, хипертония.
Липсата на захароза в сока както и наличието на сорбит правят аронията идеална напитка за страдащите от диабет. А комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали.
Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания.

Приложение:
Аронията се прилага:
• за детоксикация на организма след лъче и химиотерапия.
• срещу високо кръвно налягане се препоръчва пиене на 50 мл сок по 3 пъти на ден в продължение на 4 седмици. Чрез тази рецепта при лека хипертония налягането на кръвта може да се регулира и стабилизира в границите на нормата - 120 на 80. След 2 месеца почивка курсът на лечение трябва да се повтори.
Със сок от плодовете на арония може да се допълни лечението и на редица други заболявания - кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

Начин на употреба:
1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл.

Настоящата информация за Арония е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии