билки

БГ
LAT

Ароматна кализия

Callisia FragransАроматна кализия
Други имена: домашен женшен

Описание:
Кализията, принадлежаща към семейство Комелинови, включва 12 вида, които обитават тропическите области на Централна Америка. Названието й идва от гръцки и означава красива лилия. Кализиите са многогодишни тревисти растения. Дългите им сочни стъбла се стелят, поради което се използват предимно като почвопокривни и ампелни растения.
Ароматната кализия (Callisia fragrans) е едро растение, което, за разлика от роднините си, расте изправено. Интересното е, че освен изправеното стъбло, което е месесто и достига на височина 70-80 см, развива и хоризонтални стъбла, подобни на въздушни корени.
Листата на изправените стъбла са големи, ланцетовидни, достигат до 20-30 см дължина, по краищата са ресничести.
Хоризонталните стъбла имат недоразвити листа с дълги тръбести влагалища. При повече светлина всичките части са оцветени във виолетово.
Цветчетата са дребни, бели, събрани в метличести съцветия. Излъчват фин аромат, откъдето идва и името на растението.
Ароматната кализия е прочута като биостимулатор и широко се използва в народната медицина на Централна Америка.

Употребяеми части:
За лечебни цели се използва предимно сокът от надземната част на цветето. Използва се и стеблото, ластуните и листата.

Приложение:
• От свежи листа и стъбла се изстисква сок и се смесва с детски крем, вазелин или свинска мас в съотношение 1:3. Разбърква се и се съхранява на прохладно място.
• Набрани ластуни се нарязват на ситно, слагат се в чист емайлиран съд, заливат се с маслинено или слънчогледово олио, поставят се в предварително загрята на 40 градуса фурна и се задушават 8 часа. След прецеждане през марля, се налива в тъмно шишенце и се съхранява на подходящо място.
• Отварите на кализията се използват и за лечение на запек.

Начин на употреба:
2 по-малки листа на ароматна кализия се нарязват ситно и се поставят в чист емайлиран съд. Заливат се с половин литър студена вода и се загряват до кипване (без да кипи). Снема се от огъня и се оставя да отлежи в продължение на 7 часа. Получената отвара се прецежда в тъмна стъклена бутилка и се съхранява на прохладно място. Взема се по 1 с.л. 3 пъти дневно 40 мин. преди ядене.

Настоящата информация за Ароматна кализия е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии