билки

БГ
LAT

Ангелика

Angelica Archangelica L.



Ангелика
Други имена: лечебна пищялка

Описание:
Ангеликата е многогодишно тревисто растение с късо месесто коренище. Стъблото е до 1,5 м високо, право, цилиндрично, кухо, в горната част разклонено.
Листата са двойно или тройно пересто разделени, с големи, силно издути влагалища.
Съцветието е сложен сенник с 20-40 главни лъча. Цветовете са жълтозеленикави. Цъфти юли-август.
У нас се среща рядко. Расте по влажни и сенчести места, най-вече в Източна и Средна Стара планина и в Родопите. В България много по-широко е разпространена горската пищялка (Angelica sylvestris L.).

Употребяема част:
Използува се коренището с корените (Rhizoma et Radix Angelicae) и плодовете (Fructus Angelicae)

Химичен състав:
В коренището на ангеликата се съдържа около 1% етерично масло с главна съставка р-феландрен, а също а-пинен, р-цимол и др. С фармакологично действие са и съдържащите се кумарини - ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин, и някои други съединения, като ангеликовата киселина, флавоноиди - производни на нарингенина, β-ситостерол и др.
Плодовете съдържат етерично масло (около 1%) с основна съставка Р- феландрен, до 17% тлъсто масло, кумариновите производни ксантоксол, ксантотоксин, бергаптен, императорин, фурокумарина фелоптерин и др.

Действие:
Ангеликата има откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие, успокоява спазмите на гладкомускулните органи. Възбужда жлъчната секреция.

Приложение:
Използува се при
• ангина,
• грип,
• кашлица,
• болезнени колики,
• газове в червата.
• Външно (за гаргара) се прилага при ангина, а като бани - при хистерия и други нервни заболявания.

Начин на употреба:
- Прави се „студена запарка”: 1/2-1 чаена лъжичка билка се залива с 250 мл студена вода и след 1/2 ч се възварява няколко минути. Изпива се за 1 ден.
- 2 супени лъжици от билката киснат 30 мин. в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл преди ядене.

View Angelica archangelica and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Ангелика е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии